• 012 / 7643 153
 • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
 • Пон - Пет 07 - 15

Резултати рада локалне самоправе између два септембра

-ŽagubicaОпштина Жагубица је у протеклих годину дана показала да се уз заједништво, одговорност и преданост обавезама  може доћи до добрих резултата, упркос бројним проблемима, тешкој економској ситуацији и временским непогодама - незапамћеним поплавама које су погодиле нашу земљу, руководство општине и коалициони партнери остварили су завидне резултате и показали да се и у тешким околниостима могу изборити за приоритете грађана и омогућити бржи и офанзивнији локално одрживи развој општине Жагубица.

Скупштинску већину локалног парламента са22 од укупно 33 одборника, чине коалиција Социјалистичка партија Србије, Партија уједињених пензионера Србије, из чијих је редова председник општине Сафет Павловић, затим коалиција Српска напредна странка,Нова Србија, из чијих редова је председник Скупштине општине Небојша Илић, као и група грађана „Покрет за Хомоље“. Допринос остварењу планских циљева даје народни посланик Оливера Пауљескић из редова Српске напредне странке, представљајући спону између општинске и републичке власти, репрезентујућу општину Жагубица у републичком парламенту,учествујући у стварању повољнијег амбијента и успостављању сарадње и контаката са представницима Владе и Скупштине.

Уз несебично ангажовање челника општине Жагубица, коалиционих партнера  и свих запослених, у претходном периоду  решавани су  актуелни проблеми и предузимане  активности на постизању нових, виших циљева локалне самоуправе, а у интересу  мештана  свих насеља општине Жагубица .  

Потврда квалитетног и одговорног рада стигла је и на изборима за Савете месних заједница који су одржани крајем 2013. године, на којима је владајућа коалиција СПС-СНС добила убедљиво највеће поверење грађана.

Решавање комуналних и инфраструктурних проблема у периоду између два септембра представљали  су и обавезу према грађанима  и приоритет у раду локалне самоуправе.У протеклих годину дана изведени су радови на побољшању путних праваца у свим насељима за шта су, поред новца грађана, знатна средства издвојена из општинског буџета - више од 20 милиона динара.

 • У насељу Жагубица је афалтирано 500 метара улица, а троструко вишеје насипано;
 • у насељу Лазница асфалтирано је 1.400 метара и насипано око 9км атарских и локалних путева;
 • У Селишту је асфалтом пресвучено 350 метара улица, а 1.700м атарских путева је насипано;
 • У Милатовцу су уређени атарски путеви у дужини од 2километара, а асфалтирано је 200 метара улица;
 • У Сувом Долу мрежа локалних сеоских, атарских и брдских путева насипана је у укупној дужини од око 10км а 250 метара путева пресвучено је асфалтом док је у суседној Изварици асфалтирано 70 метара пута;
 • Мештани насеља Вуковац добили су 200 метара новог асфалтног пута и километар уређених брдских путева;
 • У Рибару је насипано1800 метара атарских путева а асфалтом је пресвучено укупно 200 метара сеоског пута;
 • У Осаници је асфалтирано 250 метара улица а атарски путеви уређени су у дужини од 2,5 километра;
 • Укупна дужина асфалтираних улица у Крепољину је600 метара, а насипано је 2,5 километара атарских путева;
 • У насељу Сиге уређени су атарски путеви у дужини од 800 метара, усуседном Милановцу асфалтом је прекривено 200 метара улица а уређено 1.800 метара атарских путева, док је у Крупаји асфалтирано 100 метара сеоских улица, а на територији месне заједница Близнак и Медвеђица насипано је укупно 12км сеоских и атарских путева.

Можемо да закључимо да је на територији општине Жагубица за мање од годину дана укупно асфалтирано више од  4.5км,  а насипано 35кмпутева. Изведени су радови на санацији и крпљењу ударних рупа, урађени су канали и пропусти на атарским и брдским путевима, што је узнатној мери олакшало обављање свакодневних активности мештана општине, с обзиром на то да је већина ових путева по први пут уређена у историји наведених насеља.

У периоду септембар 2013-2014 завршени су комплетни грађевински пројекти за реконструкцију Тиршове улице у Жагубици и паркинга у центру насеља, затим Главне улице у Крепољину, Трга у центру Лазнице, локалног пута Близнак-Крупаја и пута Жагубица-Лазница преко Каменице. За реализацију ових пројеката локална самоуправа  тражи изворе финансирања а највеће наде се полажу у надлежна министарства.

Значајан корак у циљу безбеднијег саобраћаjа и побољшања путне инфраструктуре представља асфалтирање регионалног пута 2А 161, кроз насеље Жагубица, на путном правцу Жагубица-Бор у дужини од 250м вредности 1,7 милиона динара. Такође су на регионалном путу изведени радови на чишћењу канала и банкина а све то је део договора који је председник општине Сафет Павловић постигао са тадашњим министром саобраћаја Александром Антићем.

Када су у питању грађевински инфраструктурни објекти посебно издвајамо радове на уређењу ентеријера и екстеријера зграде старог Дома културе у Жагубици, у који деценијама нису улагана средства и који је нарушавао изглед центра насеља, а завршетком радова биће му враћен стари сјај и употребна вредност. Из општинског буџета за ову намену издвојено је 5,5 милиона динара.

У насељу Крупаја, завршена је реконструкција Дома културе који је крајем прошле године свечано предат грађанима на коришћење.

Реализована су и три пројеката која су за циљ имала побољшање услова за бављење културним, спортским и другим активностима у месним заједницама Крепољин, Милатовац и Жагубица. Пројекте је финансирало Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе у износу од 3 милиона динара, а резултати пројекта су уређене просторије Домова културе и набављена опрема за активне клубове и удружења у поменутим насељима.

Урађена је и пројектна документација за реконструкцију Домова културе у насељима Крепољин, Лазница и Суви До.

У насељу Жагубица  је почела изградња Ловачког дома, тако да ће ловци Жагубице и околине коначно добити простор за реализацију активности које ће допринети успешнијем раду удружења и развоју ловног туризма.

  

Незапамћене мајске поплаве које су задесиле Србију, нанеле су непроцењиве штете, пре свега најугроженијим подручијима али и овом делу Србије. Штета настала мајским поплавама у општини Жагубица процењена је на око 85 милиона динара а највећу штету претрепели су пољопривредници којима су страдали усеви. У циљу смањења  штетаод поплава  локална самоуправа обезбедила је средства из буџета у износу од  13 милиона динара и  санирала клизишта и настале штете на атарским путевима и речним коритима, изградила пропусте и канале. У току је израда Плана мера за надокнаду штете пољопривредницима и домаћинствима у 2015. години.

Црвени крст Жагубица је за време мајских поплава спроводиоактивности на прикупљању и подели хуманитарне помоћи, како угроженим подручјима тако и на подручју општине Жагубица: од наших грађана прикупљено је око 1000 кг хране,средстава за хигијену и око 6 тона половне одеће и обуће,такође је отпремљена хуманитарна помоћ за грађане угрожене септембарским поплавама у општини Кладово - 2000 кг хране, средстава за хигијену, пијаћа вода и половна гардероба и обућа.

Приоритет у раду локалне самоуправе општине Жагубица представља и решавање проблема водоснабдевања и канализације.

Општа је оцена да је водоводна мрежа у већини насеља у лошем стању и налаже радове на замени азбестних цеви и сигурносних вентила дуж читаве мреже, као и замену пумпи на извориштима  и повећање базена за каптаже као и проширење мрежа у осталим насељима општине Жагубица. До сада су у циљу побољшања водснабдевања  изведени следећи радови:

 • Завршен је капитални пројекат изградње примарног цевовода са пратећом инфраструктуром за насеља Рибаре и Изварица. Више од 250 домаћинстава ова два насеља добило је хигијенски исправну воду након више од 15 година. Вредност пројекта износила је 5,5 милиона динара а финансирана је из буџета општине Жагубица.
 • У насељу Селиште започето је решавање вишедеценијског проблема мештана радовима у оквиру пројекта доградње водоводног система. Почетку радова на водоводној мрежипретходиле су детаљне анализе издашности извора и квалитета воде, као и измештање дела пута који води према каптажи и изградња два моста. Вредност радова износи 6 милиона динара а мештани ове радаове  суфинасирају износом од око 2 милиона динара.
 • Од изворишта Белосавац до насеља Суви До замењене су азбестне цеви на водоводној мрежи постављене пре 40 година, полиетиленским цевима у дужини од 1.6км, чиме je омогућен бољи квалитет у водоснабдевању овог дела општине.
 • Приводе се крају и истражни радови у циљу израде пројектне документације за решавање питања водоснабдевања осталих насеља општине Жагубица.
 • У насељу Лазница настављени су радови на изградњи кишне и фекалне канализационе мреже у укупној дужини од око 800 метара, а према плану наставак истих радова следи и за насеље Жагубица у оквиру припрема за асфалтирање путева и улица, од чега је до сада урађено око 400 метара канализационе мреже.                       
 • Пројектни биро општине Жагубица израђује пројектну документацију за изградњу система кишне канализације за насеља Жагубица, Лазница, Крепољин и Суви До, као и пројектну документацију за доградњу водоводног система за насеља Крупаја и Милановац.

На подрручју општине Жагубица константно се ради и на побољшању електрификације. Изводе се радови на постављању каблова ниско-напонске мреже у циљу бољег снабдевања грађана електричном енергијом,побољшања постојеће и постављања нове уличне расвете. Радови на унапређењу електрификације изводе се у свим насељима уз свесрдну помоћ електродистрибуције Жагубице.

Општина Жагубица припада руралном типу општине, развојни потенцијал представља сточарство, базирано на великим површинама под ливадама и пашњацима, као и пчеларство захваљујући природним особеностима.

 • Пчеларство, као развојна шанса Хомоља, се поспешује кроз европски пројекат „Производња меда – извозна шанса Браничевског округа“ који финансира Краљевина Норвешка у оквиру којег су унапређена знања пчелара кроз организацију едукација а донирано је и око 150  кошница за пчеларе жагубичке општине. Циљ пројекта је да се повећа производња меда и унапреде услови за квалитативну и квантитативну производњу у пчеларству
 • Локална самоуправа, посредством Канцеларије за пољопривреду општине Жагубица спроводи републичке мере за унапређење пољопривредне производње и пружа сву неопходну помоћ и подршку пољопривредницима, а из сопствених средстава додатно субвенционише пољопривреднике са 2.000 динара за свако новоотељено теле.
 • Унапређење пољопривредне производње постиже се и организацијом бројних едукација из области ратарства, повртарства, воћарства, сточарства и пчеларства на којима су предавачи eminentni  стручњаци из ових области.

Општина Жагубица за унапређење квалитета здравствене заштите и безбедности пацијента тежи ка достизању највишег нивоа квалитета рада и безбедности пацијената. Активно проналази алтернативне начине финансирања како би обезбедила квалитетнију здравствену заштиту.

 • Министарство здравља донирало је средства у висини од 5.000.000 динара којима је купљен савремен рендген апарат, а који је у протеклом периоду уз подршку општине  стављен у функцију обезбеђивањем неопходних техничких услова за његов рад.
 • У складу са Стратегијом одрживог развоја општине Жагубица 2010-2014, како би се унапредила енергетска ефикасност и побољшали услови за рад у објектима здравствене заштите, набављена је и замењена столарија на здравственим станицама у Крепољину и Лазници, вредност радова износила је 3 милиона динара а средства је определило Министарство здравља.
 • Дом здравља остварио је одличну сарадњу са амбасадом Јапана у Србији, чија је влада донирала 83 хиљаде евра за унапређење квалитета рада и безбедности пацијената. Средства су опредељена за куповину aмбулантног возила, ултразвучног aпарата, аналајзера за биохемију, ЦТГ-а апарата за гинекологију, два дефибрилатора, четири ЕКГ апарата, и остале неопходне пратеће опреме.
 • Mинистарство здравља Републике Србије донирало је Дому здравља општине Жагубица два аутомобила у оквиру пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – ДИЛС“ који на терену жагубичкој здравственој установи служе у сврху реализације пројекта „Лечење на кућном прагу“.
 • Најзначајнији пројекат у области социјалне заштите који се реализује на територији општине је „Изградња одрживих услуга, послова и организација“ који финасира Европска унија у оквиру програма „EXCANGE 4“ у износу од око 180.000 евра акоји се партнерски реализује са општином Жабари. Циљ је успостављање одрживих и квалитетних услуга помоћи у кући за стара лица уз обезбеђење нових радних места на пословима социјалне заштите.
 • У овој области се од септембра реализује још један пројекат „Помоћ у кући за особе са инвалидитетом“ у циљу задовољења свакодневних животних потреба  корисника, како би се унапредио квалитет живота лица са инвалидитетом.

С озиром на то да једино знање и адекватно образовање представља основни фундамент здравог друштва и успешне заједнице – обезбеђење што бољих услова школовања јасна је одредница локалног руководства.

 • Основној школа „Моша Пијаде“ одобрен је пројекат вредности око 15 милиона динара од стране Министарства рударства и енергетикеи Буџетског фонда за енергетску ефикасност, за замену столарије и уређења фасаде. Ово представља најзначајнију донацију за унапређење енергетске ефикасности u  жагубичкoj општиниа локална самоуправа одлучила је да ученици имају приоритет знатним побољшањем услова у којима се одвија настава. На истој школи средином године изведени су радови на обнови кровне конструкције. Ови радови су од посебног значаја јер од 80-их година до данас није обнављан. Радове у износу од око 3милиона динара финасирала је општина Жагубица.
 • Насеље Лазница богатије је за још један објекат за образовање и целодневни боравак деце од 3. године до поласка у школу. Уз велику помоћ локалне самоуправе и председника Сафета Павловића, опремљене су и уређене просторије које ће служити деци предшколског узраста и мешовитој групи малишана из Лазнице.
 • Први дан ове школске године био је повод да се у Техничкој школи у Жагубици приреди свечаност која је за циљ имала предају на коришћење новосаграђене чесме за воду и скулптуре „Сунчани диск“, уз присуство уваженог академика Светомира Арсића Басаре, као и уређеног игралишта за кошарку које је резултат пројекта „Кошарка за све“ финансираног од стране Министарства за омладину и спорт у оквиру којег је асфалтом пресвучена подлога и замењени кошеви.

Спорт и физичка активност имају важну улогу у савременом друштву а локално руководство залаже се да обезбеди што боље услове за бављење различитим спортовима.

Најпопуларније спортско дешавање на терену је фудбал – тирнири у малом фудбалу се традиционално организују у многим насељима и представљају централне летње спортске догађаје који окупљају велики број учесника и пратилаца свих старосних група. Турнири се организју у насељима: Жагубица, Лазница, Осаница, Јошаница, Крепољин и Сиге.

Допринос побољшању друштвеног живота мештана представља и Општинска фудбалска лига која ове сезоне броји чак 11 клубова - највећи број регистрованих клубова у последњих 20 година, што представља значајан успех и за спорт и за општину Жагубица.

Осим фудбала организован је и традиционални турнир у баскету у Жагубици и, ове године по први пут, баскет турнир у Лазници.

Сваки турнир се одликовао изузетним залагањем – како играча на терену, тако и организацијом на лицу места, као и изузетно подстицајним наградама од стране генералног покровитеља – општине Жагубица и учешће бројних спонзора и суорганизатора.

Фудбалски клубови из општине Жагубица: „Хомољац“ из Жагубице, „Полет“ из Сувог Дола и „Рудар“ из Крепољина, одликују се и јако добрим пласманима у оквиру Зонске лиге „Дунав“ и Браничевске окружне лиге.

 • Упркос тешкој финансијској ситуацији локална самоуправа је изнашла могућност  да обезбеди и два возила,  тј. два мини буса, за повремене потребе превоза спортских удружења, удружења грађана и културно уметничких друштава – и свакодневни превоз деце из околних насеља у вртиће у Жагубици и Милановцу.

Општина Жагубица као неразвијена општина из 4.групе девастираних подручја располаже ограниченим буџетом који је недовољан да реши све проблеме са којима се мештани сусрећу. Локално руководство улаже напоре да пронађе алтернативне начине финасирања локалних пројеката али и да искористи фондове који су на располагању управо неразвијеним општинама и Србији као земљи кандидату за прикључење Европској Унији. Велика помоћ и подршка у изради пројеката локално економског и социјалног развоја долази од стране Асоцијације за развој општине Жагубица, која је самостално израдила или директно учествовала у изради и реализацији на десетине пројеката.

 • Локална самоуправа поред скромних средстава којима располаже проналази могућности да помогне и рад локалних Удружења грађана и организације цивилног друштва, те је у ту сврху одобрено 14 пројеката преко  Јавног конкурса за доделу средстава за пројекте и програме од јавног интереса за 2014.годину.
 • У претходном периоду Oпштинa Жагубица уз подршку Сталне конференције градова и општина и програма „EXCANGE 4“,започело је израду Стратегије одрживог развоја општине Жагубица.
 • Кроз исти програм финасира се и пројекат „Управљање имовином – корист за све“ чији је циљ евидентирање и упис права својине на непокретностима у корист јединица локалних самоуправа у циљу успосртављања уређеног система управљања имовином и бржег локално економског развоја.
 • У циљу промоције природних лепота и особености подручја, као и презентације приоритета и активности развојне стратегије, просторног плана, као и пројеката, општина Жагубица узела је учешће на свим значајним сајмовима у републици, попут Међународног сајма туризма и сајма локалне самоуправе.
 • Најзначајнију улогу у промоцији туристичких потенцијала и брендова Хомоља имала је Туристичка организација општине која је као амбасадор хомољског духадала свој допринос кроз различите активности.Културно-историјско наслеђе, природне ресурсе, обичаје, традицију и фолклор овог краја, презентовалису учешћем на манифестацијама широм земље, медијском промоцијом на националним и регионалним радио-телевизијским станицама. У просторијама Туристичке организације у центру Жагубице, пре тачно годину дана, отворена је Сувенирница која је кроз једногодишњи рад обогатила свој асортиман, остварена је сарадња са локалними другим занатским кућама за израду сувенира, и кроз продају употпунила туристичку понуду жагубичке општине.
 • Локална самоуправа на челу са Сафетом Павловићем остварила је контакте са амбасадорима, министрима и експертима Савета Европе. Тако је Жагубица била домаћин округлог стола на тему „Рударство: Економски потенцијал“, на којем су учествовали његова екселеница Роман Вашчук, амбасадор Канаде у Републици Србији, као и представници Националне алијансе за локално – економски развој, а све у циљу унапређења рударства, као перспективне гране и добре основе за развој општине.

Почетком године одборници Скупштине општине Жагубица усвојили су значајан документ - План капиталних инвестиција за период од 2014. до 2018. године, који опредељује  активности локалне самоуправе  на изградњи путева, инфраструктурних објеката, решавању проблема водоснабдевања, фекалне и кишне канализационе мреже. Један од пројеката је и изградња индустријске зоне у општини Жагубица а пре свега израдаурбанистичко-техничке документације и обезбеђивање потребног земљишта, како би се створили одговарајући услови за долазак инвеститора. Планом капиталних инвестиција за период од 2014. до 2018. године предвиђена је реконструкција и доградња установа културе , са акцентом на Домове култура у Жагубици и Крепољину. Такође су одређена средства планирана за ревитализацију спортских објеката.Ови пројектиреализују се континуирано у складу са потребама и расположивим финансијским и техничким капацитетима.

Септембар 2013 – септембар 2014. Остварени резултати у времену оптерећеном проблемима и тешкоћама најбољи су показарељ одговорности и бриге локалне самоуправе за грађане општине Жагубица. Период у коме су упркос сложеној ситуацији остварена обећања, али и период који на прави начин представа путоказ за будуће активност и одговорност за потебе грађана.

{videobox}znAwB7-GaQc{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB