• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Састанак на тему "Развој овчарства у Хомољу"

Развој  овчарства у ХомољуРуководство општине Жагубица у последње време настоји остварити значајан напредак у сектору пољопривреде, нарочито у препознавању и суфинансирању пројеката везаних за само географско подручје Хомоља. То се односи на далеко препознатљиве и признате производе као што су хомољска јагњетина, хомољски сир, качамак, хомољски мед, пастрмка, разне ракије и др.

Локална самоуправа наставља даље реформске процесе у том смеру, па је за све пољопривреднике који се баве овчарством и за оне који су заинтересовани да се тиме баве, 4. јануара у Жагубици одржан састанак на тему "РАЗВОЈ ОВЧАРСТВА У ХОМОЉУ".  Састанак је организован од стране локалне самоуправе а у питању је пројекат генетског побољшавања популације оваца на подручју општине Жагубица.  Састанак је водио председник општине Жагубица, мр. Саша Огњановић а у томе му је припомагао Славиша Његић, ветеринар Републике Српске и узгајивач оваца расе "Ромоновски".

"Локална самоуправа је у покушају да утиче на развој пољопривреде и сточарства у општини Жагубица, организовала састанак са узгајивачима оваца, који се тиме тренутно баве. Били су позвани сви узгајивачи који имају 20 и више оваца у својим стадима. Негде око 130 људи је позвано на овај састанак и веома ми је драго што је велики одзив. Овом састанку је присустовало преко 90 узгајивача оваца са подручја општине Жагубица", истакао је преседник општине, мр Саша Огњановић.

Усвајањем једног оваквог пројекта везаног за узгој оваца, локална власт би почела значајно да развија и овчарство као важну грану сточарске производње, каја је традиционално и културолошки интегрисана у свакодневном животу локалног становништва, а која је у последње време доведена у незавидан положај.

Председник општине Жагубица, мр Саша Огњановић, додаје да је циљ овог пројекта увећење броја грла оваца у општини Жагубица, као и упознавање са неким новим трендовима у овчарству уопште,  прво што се тиче стајског  узгајања оваца и веома добрих ефеката које такво узгајање пружа. Да би младе задржали на имањима и да могу бављењем овчарством да створе приходе за себе и своје породице.

Спровођење овако планираног пројектног задатка ће захтевати велике напоре и улагања да се савремена практична искуства из овчарства развијених земаља пренесу на домаће услове.

Реализацијом овог пројекта остварили би се позитивни друштвени и привредни ефекти овчарских фарми на подручју СО Жагубица, а процес реализације би текао следећом динамиком:

* Обезбеђење довољног броја квалитетних приплодних овнова романовске расе годишње, расе романовска од октобра 2017. године,

* едукација фармера и прављење плана прираста сваке сезоне,

* селекцијски рад на стварању и одабиру подмладка (јесен-зима)

* анализа пројакта, презентација истог са финансијским ефектима на овчарским изложбама и сајмовима.

* овај циклус би се понављао након пет године.

Овај пројекат ће се финансирати средствима локалне заједнице у наредних пет година, почев од децембра 2012. године.

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=mdViMh40YA8{/videobox}

{igallery id=6989|cid=11|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB