• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Свечаности на почетку школске године за средњошколце

Otvaranje cesme i igralisa u ZagПрви радни дан у новој школској години био је добар повод да се у Техничкој школи у Жагубици направи мала свечаност која је за циљ имала пуштање на коришћење новосаграђене чесме за воду и уређеног игралишта за кошарку. Наиме, пројектом "Кошарка за све" којим је КЗМ у сарадњи са Асоцијацијом за развој конкурисала код Министарства за омладину и спорт, предвиђено је пресвлачење терена асфалтом и замена кошева. Вредност пројекта је око милион динара, а Министарство за омладину и спорт донирало је око 750 000 динара.

Поред отварања чесме и игралишта, посебну драж тога дана имало је представљање скулптуре "Сунчани диск" вајара Јанка Лалића из Жагубице. Свечаност је отворио Душан Милосављевић, директор школе, а потом се обратио и академик Светомир Арсић - Басара: "Посебно сам срећан што сам данас овде са вама у Жагубици где се догађа један изузетно значајан чин, открива се скулптура нашег друга Јанка. Ово што данас видимо остаће да траје за будућа покољења и генерације. Подизање споменика увек је имало двоструку улогу у зависности коме се посвећује. Савршено урађена скулптура, пуна игре, динамике у симболици светлости и сенке  посвећена је школи у којој се налазимо и шаље поруке у будућност", истакао је Басара.

Аутор велелепне скулптуре Јанко Лалић, каже да скулптура која је поставњена потврђује коензистентност идеја које ће увек бити присутне у будућности и додаје:  "Моје присуство у школи 30 - так година, овековечено је делом који видите, а представља синтезу простора који морамо историјски посматрати. Желео сам да у кругу који представља сунчани диск представим наше испоснице и цркве које су оличење и израз православља. Тежина скулптуре је око 700 килограма, а израђена је од белог цемента и армираног бетона који су у овом случају алтернатива услед недостатка новчаних средстава. Иначе је цела фигура требала је бити израђена у бронзи", истриче Лалић.

Након обиласка просторија Техничке школе, уважени гост г-дин Арсић се заједно са најужим руководством општине, директором школе и осталим уметницима, упутио ка стараом здању Дома Културе који је у фази реноивирања, а где ће по завршетку радова бити постављен легат скулптура г - дина Светомира Арсића Басаре. 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=MVseMNAwnPg{/videobox}


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB