• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

У Жагубици одржано предавање за пољопривреднике

Predavanje za poljoprivrednike u ZagubiciКанцеларија за пољопривреду општине Жагубица у сарадњи са Општинском управом,  организовала је едукативно предавање у циљу боље информисаности пољопривредних произвођача са територије општине Жагубица и шире,  о темама које су значајне како за област сточарства тако и за биљну производњу. На почетку предавања присутнима се испред локалне самуправе обратио Љубиша Јовкић, заменик председника општине Жагубица, истичући да је општина Жагубица пољопривреду ставила на значајно место у програму развоја с обзиром да је највећем броју становништва ова област основна делатност.

"Лепо је на једном месту видети стручне консултанте различитих области у пољопривреди. Ово је једини начин на који можемо да пољопривреду у општини Жагубица подигнемо на виши ниво, да се произвођачи информишу како могу лепше и квалитетније живети од свог рада. Општина Жагубица је протекле године издвојила значајна средства за развој ове привредне гране, а надам се да ће ове године опредељени новац у сврху развоја пољопривреде бити много већи. У току је израда пројекта за ову годину, а ту сте управо ви, пољопривредници, као директни учесници јако битни у погледу сугестија и мишљења. Стога вас позивам да узмете активно учешће у оквиру рада Канцеларије за пољопривреду, а локална самоуправа ће сваку сугестију и примедбу уважити у границама могућности", рекао је Јовкић.

Прва тема била је краткорочно и дугорочно кредитирање у пољопривреди где  је Јелена Јовановић, представник Комерцијалне банке представила кредите субвенционисане од стране Европског фонда за југоисточну Европу и Немачке развојне банке, а које нуде за куповину репроматерјала, нафте за пролећну и јесењу сетву, сточне хране, улагање у објекте и механизацију. Еминентни стручњак, Југослав Ђурђевић, представник фирме "Хемикал - Агро Сава" говорио је о заштити кукуруза од корова, хибридима, новим раним сортама кукуруза  и агротехничкој припреми за сетву. Фолијерна прехрана свих култура је неопходна да би принос био квалитетнији, а присутни на предаваљу су имали прилике да чују више о новим призводима фирме "Агро - уник" из Шимановаца и производу "Славол" који се користи за исхрану биљака о чему је говорио Александар Урошевић. Учешће у предавању узела је и ветеринарска станица "Хомоље - вет" Жагубица, а др Зоран Илић, презентовао је проблеме у сточарству и осврнуо се на здравствено стање и болести животиња и људи и на резултате вештачког осемењавања у 2013. години.

Радиша Милошевић, начелник одељења за привреду и економски развој општине Жагубица нагласио је да је локална самоуправа у обавези да годишње направи програм подршке и издвојио два битна сегмента значаја за пољопривредне произвођаче, а  то су програм коришћења пољопривредног земљишта који се реализује у сагласности са Министарством пољопривреде и програм подршке пољопривреди и руралном развоју. 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=BE8AX5Ibwnc{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB