• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

У Жагубици отворена изложба поводом 160 година рударства

Otvorena izlozba povodom 160god rudarstvaПоводом  јубилеја, 160 година постојања Сењског рудника и најстарије јаме у саставу Јавног предузећа за подземну експлоатацију,у Жагубици је 26. децембра отворена изложба фотографија и експоната који датирају од трећег века а поједини се користе и данас. Представљено је преко 150 експоната из музеја рударства Сењског рудника а фотографије се углавном односе на Сењски рудник "Рембас" и на њима су обележени значајнији датуми и сегменти из јама рудника у саставу ЈП "Ресавица". Присутне је пригодним говором поздравио директор рудника "Јасеновац" Крепољин, Саша Огњановић, а изложбу је отворио генерални директор ЈП за подземну експлоатацију рудника  "Ресавица" Владан Милошевић,  рекавши да се овом изложбом завршава турнеја по општинама и градовима где постоје jавна предузећа за подземну експлоатацију. Заједничко пословање значило је управо опстанак свих рудника у саставу Јавног предузећа, а тако ће бити и у будућности:

"У овој години је производња била већа у односу на претходну за 10 %, али то није довољно да Јавно предузеће за подземну експлоатацију "Ресавица" буде самостално. Субвенције морају да постоје све до коначне реализације  плана консолидације који предвиђа отварање већих, нових лежишта. У том случају бисмо имали значајније  повећање производње", додаје Милошевић.

Изложби су поред генералног директора присуствовали  комерцијални директор ЈП Војкан Јанковић, технички директор Иван Вуковић, председник општине Жагубица Сафет Павловић , председник Скупштине општине Жагубица Небојша Илић,представници локалне самоуправе општине Жагубица и представници рудника "Јасеновац" Крепољин. Директор Рудника "Јасеновац" Крепољин, Саша Огњановић, истиче да рудник "Јасеновац" тренутно запошљава преко 270 радника и да се планирани  произвидни капацитети за сада остварују:"Што се тиче блиске будућности рудник има резерве за наредне три године експлоатације. Почетком 2014. спровешћемо тендерски поступак за одабир извођача за отварање и разраду северног блока и почећемо са геолошким истражним два локалитета који ће омогућити експлоатацију за дужи временски период. Што се радовима на доистраживању тиче изложбе посетиоцима је представњен углавном  рударски алат неопходан за експлоатациј угља, за спашавање и мерење метана( метанометрију), а  ту су и разне уљане,карбитне и бензинске рударске лампе које су се користиле последњих 18 векова".

Изложба ће бити отворена до понедељка 30 -ог децембра до 17 сати.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=ZYZ22oM5co4{/videobox}


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB