• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Услуга „Помоћ у кући” доступна већем броју старијих у општини Жагубица

pomoc u kuci 1На основу резултата пописа евидентан је убрзани процес старења и све већи број, самачких домаћинстава, старих лица у стању социјалне потребе, којима је неопходно пружање помоћи и подршке.

Aсоцијација за развој општине Жагубица почела је са реализацијом пројекта „Помоћ у кући“ за  старачка домаћинства и стара лица на подручју општине Жагубица и у насељима Жагубица, Лазница, Вуковац, Милатовац, Јошаница и Крепољин, а који финансира Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

Услуга „Помоћ у кући“ бави се пружањем помоћи старим лицима и старачким домаћинствима на подручју општине Жагубица ангажовањем герентодомаћица у циљу задовољења свакодневних животних потреба корисника, изабраних на основу прописаних критеријума за избор корисника, како би се унапредио квалитет живота старих лица која услед старости, немоћи и смањених функционалних способности нису у стању да живе без помоћи других лица. „Помоћ у кући“ пружа се на терену у домаћинствима и станбеним објектима без недовољне или нерасположиве породничне подршке,  и огледа се у одржавању личне и хигијене стана, набавке намирница, пружању подршке у примени терапија одређених од стране надлежних лекара, набавке намирница, плаћање рачуна, припреми оброка, помоћи при кретању и обављању других послова у зависности од индивидуалних потреба корисника.

Овим пројектом ангажовано је 4 лица (герентодомаћица), које ће континуирано пружати услуге подршке старим лицима радећи по усвојеним недељним и месечним плановима активности у оквиру усвојеног плана.

Обезбеђивањем услуга помоћи у кући, неге, разних сервисних услуга и психосоцијалне подршке, ствара се могућност да стари и немоћни људи, користећи све своје преостале потенцијале за самосталан живот, уз подршку, а не заштиту, што дуже имају квалитетан живот у породици и свом окружењу.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=jAZMCbYZkSI&feature=youtu.be{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB