• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

„Професионална оријентација на преласку ученика у средњу школу“ - пројекат ОШ "Моше Пијаде"

tabla skole u zagubicaOсновна школа „Моша Пијаде“ у  Жагубици  је од септембра 2012. године укључена у пројекат  „Професионална орјентација на преласку ученика у средњу школу“.

Овај пројекат спроводи  Немачка владина организација за међународну организацију -  (GIZ) у партнерству са Министарством просвете и са Министарством омладине и спорта Републике Србије (МОS).

Педагог и координатор пројекта Милица Марковић је  истакла  да је циљ реализације пројекта  да оспособи младе и да промишљено, ваљано и реално одлуче о избору занимања а потом и о свом образовању. Да планирају каријеру и да се укључе у свет рада. У пројекат су укључени ученици, родитељи, наставници, стручни сарадници, Национална служба за запошљавање, као и многи други учесници из различитих сектора. Пројекат се заснива у две компоненте, у школи и ван ње. Циљна група су пре свега основци, ученици седмог и осмог разреда  и средњошколци."

О детаљима везаних за сам пројекат, нешто више сазнали смо и од наставника информатике и техничког , Миљане Димитријевић: "Ми смо укључени у пројекат од септембра 2012. године. Велики проценат родитеља је прихватио и сложио се да је ово веома користан пројекат за ученике. Пројекат се реализује у 5 фаза: Прва фаза коју смо ми већ реализовали кроз 10 радионица седмих и осмих разреда уз помоћ разредних старешина и наставника, кроз разредну наставу јесте самоспознаја. Кроз ову фазу ученици препознају своје капацитете, могућности и своје врлине, физичке способности итд. Друга фаза је информисање о занимању, коју смо такође реализовали у школи. Трећа фаза је могућност школовања. То су те три фазе које смо ми до сада са успехом реализовали у нашој школи. У априлу 2013. године планирамо да реализујемо четврту фазу, а то су сусрети са светом занимања, где ће ученици да посете фирме и институције. Пета, односно задња фаза је сама одлука о занимању коју доносе ученици. Основни циљ овог пројекта јесте да се ученици са свих страна, односно уз заједничку помоћ школе, наставника, разредних старешина , педагога, родитеља и целе управе, што више информишу и сами дођу до закључка шта је то у чему су се они пронашли и чиме би волели да се у будућности баве, којим занимањем и да буду успешни у томе." 

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=yDkyK1a62mw{/videobox}

 

 

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB