• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Очување колоритне баштине Срба, Влаха и Рома


seminarРеализацијом пројекта „Очување колоритне баштине Срба, Влаха и Рома“предвиђено је очување и неговање нематеријалног наслеђа Хомоља кроз три манифестације: „Привег“, „Сабор Врела Хомоља“ и „Дани гљива и биља Хомоља“ – које на подручју општине Жагубица имају традицију и појединачне специфичности. Све три манифестације појединачно садрже елементе духовног и обичајног карактера који су видљиви кроз песму, игру, наслеђену праксу, знања, вештине, језичка изражавања и обележја националних мањина.Богатсво садржаја нематеријалног наслеђа лежи у различитости побројаних култура и као такво се сликовито исказује у све три манифестације које заједнички чине богату и сажету целину.

Суживот Срба, Влаха и Рома на подручју Хомоља даје могућност разноликости садржајног програма допуњујући основни циљ манифестација.

„Реализација овог пројекта започела је организацијом семинара који је одржао Милорад Ђорђевић, директор Народног музеја града Пожаревца. Он је учесницима семинара дао основне информације о историји културе Хомоља и подели. Пројектом је планирано одржавање још три семинара и активности на манифестацијама »Привег« и »Дани гљива и биља Хомоља«“, истиче Александра Ђорђевић, координатор пројекта.

Иначе, овај пројекат финансиран је од стране Министарства културе у висини од 600.000 динара, а  реализује га Културно просветни центар "Јован Шербановић" из Жагубице.

Ђорђевићева додаје да се на територији Општине спроводи још један пројекат „Зов Хомоља“, финасиран од стране Министарства финансија РС а  реализује га Туристичка организација општине Жагубица, који за активност има – студијску посету селу Злакуса код Златибора, где ће посетиоци из Жагубице имати прилику да на примеру добре праксе науче новине из области  сеоског туризма, и део тога примене у својим домаћинствима.

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=Y1X0XAHirCQ{/videobox}

 


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB