• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

"Правилна исхрана- чувар здравља." 

predavanje 1Предшколска установа "Полетарац" Жагубица у сарадњи са Заводом за Јавно здравље Пожаревац организовала је предавање на тему: "Правилна исхрана- чувар здравља." 

Предавању су присуствовали родитељи деце и васпитачи.

Циљ предавања је едукација и стицање знања о  правилним навикама у исхрани, формирање исправних ставова и понашања појединаца. Пoсебан акценат је стављен на усмеравање деце и омладине на одабир намирница.  За добро здравље, према речима лекара, неопходна је избалансирана и разноврсна исхрана. Правилан начин исхране  обухвата довољан унос воћа и поврћа, млечних производа са мање масноћа, црвеног меса и рибе.Јаја и пуномасни сиреви богати су протеинима и то су основне градивне материје које су важне за наш организам. Такође је важно да се придржавамо одговарајућег времена за оброк. Нутритивна гојазност је највећи проблем деце, па треба обратити пажњу на исхрану, посебно код деце узраста до две године.

Предавач је био помоћник директора Центра за хигијену и хуману екологију  Др Саша Дражиловић, специјалиста хигијене и субспецијалиста исхране:

"Предавање је један од најбољих и најефикаснијих начина да се код родитеља који су најодговорнији за исхрану деце, укаже на заблуде и на позитивне навике у исхрани које  свака породица треба усвојити. Правилна исхрана је један нов приступ здрављу, за разлику од предходних година, када је став већине лекара и стручног особља био да се многи проблеми решавају фармацеутским путем. Сада покушавамо да применимо изреку "Боље спречити него лечити." Ми, на жалост,  имамо специфичну културу исхране, навике и стандард који такође не дозвољава  да се приближимо постулатима који се односе на унапређење здравља. Оно што је битно за исхрану деце предшколског узраста то је да се мора обратити пажња на намирнице биљног порекла.  Деца школског узраста, рецимо тешко прихватају воће и поврће, а из тог разлога касније може доћи до болести срца и крвних судова јер у исхрани неће бити антиоксиданаса и ту се јавља проблем.  Храна се мора прилагођавати онима који су најмлађи. Касније за децу од  друге  године па надаље треба се створити навика да се конзумирају намирнице са мање холестерола, које садрже протеине, витамине, заштитне материје и дијетна влакна. Оно што је битно јесте да треба да фаворизујемо намирнице биљног порекла али не и да изоставимо намирнице животињског порекала, већ  да њихова заступљеност буде у мањој мери јер не садрже витамине, минерале и дијетна влакна.

За комплетну исхрану дигестивног трактра важна је храна која садржи све минералне материје и  витамине и која је у ствари по својој природи разноврсна. У том случају смо обезбедили све што је потребно организму. Уз  све обавезе и начин живљења који нас доводи у ситуацију да немамо времена за себе  морамо наћи тренутак  када ћемо се са једне стране одморити, са друге стране ослободити стреса и  бавити се избором хране која је најкориснија за здравље. У свакој ситуацији, кад  је то могуће, нађите времена за шетњу за евентуално неку другу физичку активност која треба да буде таквог карактера да не оптерети организам, а да се са друге стране организам активира тако да имамо  добар имунитет и добро здравље", рекао је  Дражиловић.

Директор ПУ "Полетарац" Жагубица Мирјана Марковић, истакла је да ће предавање користиити родитељима, корисницима услуга вртића, у циљу посвећивања веће пажње у  исхрани деце. "Руководили смо се пословицом "Здравље на уста улази" и самим тим променили јеловник, увели смо и уводимо нове намирнице, навикавамо децу  да једу намирнице које не једу код куће. Жеља нам је да се деца здраво хране , а све у интересу здравог развоја, напредка и здраве исхране", истакла је директорка вртића.

Октобар је месец здраве хране, па ће тим поводом бити организована и предавања по школама са сличним темама. 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=38PAmO7eGZI{/videobox}

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB