• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

3. Сабор фрулаша и дудучара Србије

saborОсаница је 25.маја била домаћин 3. Сабора фрулаша и дудучара Србије. Програм ,,Хомољска фрула,, почео је у 10:30 у дворишту О.Ш. ,,Моша Пијаде,, изложбом хране,играчака и разних ситница које су уз помоћ учитеља припремила деца Основне школе из Осанице. Потом је од 14 сати организован обилазак изложби,где је председник Општине Сафет Павловић са сарадницима обишао штандове народних рукотворина, прерађевина од производа из нашег краја и хомољског меда.

На тему „Значај саборовања у популаризацији фрулеразговаралао се на округлом столу,а жеља је да што више младих уђу у систем званичног образовања,јер писмени фрулаши могу на прави начин неговати музику на старим инструментима карактеристичним  за Хомоље и околину.

-          Без обзира како се зову,сабори у основи имају древну жељу народа за окупљањем. Замисао је да се оживи изгубљена музика, да такмичари покажу шта знају. Саставни део сваког Сабора су стари древни инструменти као што је фрула. Некада се саборовало у црквеној порти,а данас се често праве бине са скупим озвучењима и расветом. Тако се, поред музичке традиције ствара и туристичка атракција која може да из архаичног звука одлети у новокомпоновану глобалистичку форму. Зато треба чувати основну идеју од чега се почело са саборовањем – истакнуто је на округлом столу.

По шеми програма председник Општине  Жагубица отворио је у 16 сати реновирани Дом културе у Осаници,затим  је уследио свечани дефиле са преко 470 учесника програма.

3.Сабор фрулаша и дудучара ,,Хомољска фрула,, Осаница 2013. пригодним говором је отворио председник С.О. Жагубица Небојиша Илић.

Игром и сплетом песама у пратњи малих фрулаша, полетараца из вртића представио се  дечији вртић"Полетарац" одељење у Осаници. Уследио је затим, такмичарски део где су наступили инструменталисти из Кривеља,Шарбановца,Луке код Бора,Рановца,Неготина,Метовнице,Старчева Бора,Лазнице,Осанице,Сувог Дола,Бољевца,Ждрела,Штипина код Књажевца.

У ревијалном делу бележимо наступе Културно-уметничких друштава: "Витез" Витежево, "Хомоље" Жагубица, "Младост Крепољин, „Извор"  Лазница, "Бањица" Кривељ, "Браћа Трајић" Старчево, "Влашко коло" из Осанице и Удружења фрулаша"Крајинска фрула из Неготина.

Такмичарски део програма организован је у 5 категорија а акценат је стављен на категорију деце до 12 и од 12-16 година на фрули и категорију младих дудучара. За одрасле категорије свирања на фрули и на дудуку. Прво место у категорији деце до 12 година освојила је Маја Костандиновић из Бољевца, у групи до 16 година прва је била Ирена Марић Из Осанице а у категорији младих дудучара Марина Марић из Осанице. Бора Николић из Сувог Дола прошлогодишњи победник у категорији фруле понео је награду за прво место, а Јордан Васиљевић из Штипина код Књажевца победио је у категорији одраслих на инструменту дудук.

Награде су обезбеђене уз помоћ УЛУХ-а  и пчеларске задруге "Хомоље мед". Оцењивачки жири је одлучио да диплому за најмлађег учесника додели Катарини Пујкиловић из Осанице.

 Овај сабор је јединствен у Србији по томе што је ове године преименован у сабор фрулаша и дудучара Србије,на предлог етномузиколога и стручњака из области изворне музике.Традиционални ихструмент дудук, на коме се представило 12 такмичара,је врста дугачке фруле која је исконског порекла и њу су првобитно свирали чобани,тачније пастири,а данас  на овом  инструменту  у школи фруле у Осаници уче и свирају  млађе генерације..

Организатори сабора су: М.з."Победа"Осаница и Удружење фрулаша и етномузичара"флујер"Осаница..Суорганизатори:Куд"Влашко коло"Осаница,Туристичка организација Жагубица,културно-просветни центар Жагубица,ловачко удружење Осаница и удружење ликовних уметника Хомоља.Са циљем да се поред афирмисаних фрулаша и дудучара ради на усавршавању младих заинтересованих за очување традиције и свирање на овим инструментима завршен је сабор фрулаша који је ове године посетило близу 1000 људи рекао је Жика Томић председник организационог одбора удружења "Хомољска фрула"Осаница 2013.

 {igallery id=2985|cid=21|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=FAnNWmNMXlY{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB