• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

X сабор младих пољопривредника Србије

 

borka vucicУ организацији Фонда за дошколовавање  младих пољопривредника – Борка Вучић, 17.02.2013. године у Београду – Сава центар, одржан је јубиларни X Светосавски сабор младих пољопривредника Србије.

 

Сабор је отворио господин Ивица Дачић, председник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова.

 

У дану посвећеном сусрету младих са села и свих оних који поштују, воле и схватају значај села и желе да допринесу његовом напретку, приређен је богат културно-уметнички програм, организовано такмичење средњих пољопривредних школа Србије у знању из пољопривреде и хортикултуре и сајам пољопривредних производа, изложбе, презентације делатности учесника, општина, села Србије и донатора.

 

Најбољим ученицима средњих пољопривредних школа и студентима додељене су стипендије, а најбољим младим пољопривредницима награде.  

 

Према утисцима учесника сабора и посетилаца на штанду, општина Жагубица је имала веома запажен  и успешан наступ на сабору.

 

У организацији општине Жагубица на штанду у холу Сава Центра, Туристичка организација општине Жагубица и  Пчеларска задруга „Хомољемед“ из Жагубице представили су Брендове Хомоља – Хомољски мед са заштићеним географским пореклом (робна марка Србије 2009), Хомољски сир са заштићеним географским пореклом МЗ Хомољка Изварица (робна марка Србије 2011), Хомољски јогурт МЗ Хомољка Изварица (робна марка Србије 2012), Хомољски пекмез од читлавке ПГ „Милосава Гроздић“ Жагубица (робна марка Србије 2012) и природну ракију „Хомољска здравица“ ПГ „Миодраг Лазић“ Суви До.

 

На нашем штанду, такође су представљени и пројекти који су у протеклом периоду реализовани или су у фази реализације и у којима је општина Жагубица била носилац пројекта или партнер на пројекту (Р.С.Е.Д.П програм – Пројекти Башта Србије и Мој пчелињак-моја канцеларија, Ehchange 3 програм –Пројекат „Развој канцеларија за локални економски развој“ и Пројекат „Партнерство за ревитализацију руралних подручја – "ЛАГ ХОМОЉЕ"  из Програма Уједињених нација за развој у Србији...).

 

Посебно радује чињеница да је међу награђеним младим пољопривредницима из Србије (укупно 5) и наша Жарица Мићић из Жагубице (има 33 године, 4 малолетна детета, живи са супругом и децом искључиво од пољопривреде) која ће као награду Фонда добити приплодну краву.

 

Из Браничевског округа поред општине Жагубица, на сајму младих пољопривредника узела је учешће и општина Петровац на Млави. 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=UTPkftbtcfs&feature=youtu.be{/videobox}

 

 

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB