• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Дан Жагубице у светлу нових инвестиција

-Svecanost povodom dana opstine ZagubicaОтварањем реконструисаних домова културе у Крепољину и Жагубици, те зграде Месне заједнице Жагубица и уређених тргова, свечано је обележен 25. септембар, Дан општине и 71 година од ослобођења Жагубице од фашизма.

Свечаном седницом поводом овог празника, председавао је председник СО Жагубица Дејан Николић, који је рекао да је у претходној години локална самоуправа одговорно приступила реализацији стратешких циљева, приоритета и мера, дефинисаних стратегијом одрживог развоја општине Жагубица, а све зарад бржег изласка из кризе.

 „Локална самоуправа је своје активности базирала на основним опредељењима општине, дефинисаним ка унапређењу туристичке, пољопривредне и руралне инфраструктуре, развоју предузетништва и стварању амбијента за привлачење инвестиција. Радило се значајно и на унапређењу здравства, образовања, спорта, културе, социјалне заштите и других институција у Жагубици“, рекао је Николић.

 Актуална власт је као једну од најзначајнијих инвестиција истакла пробијање пута између општина Жагубица и Кучево, чиме је раздаљина ова два града смањена са 80, на 20 километара. Ово је, иначе, само прва фаза, након које следи асфалтирање.

Изградња брдских и атарских путева, као и уређење пратећих канала и пропуста, реализовано је у свих 17 насеља општине Жагубица. Насипано је више од 100 километара путева, а пробијене су и многе деонице које омогућавају становницима лакши пут до својих имања.

За асфалтирање улица у месним заједницама издвојено је преко 20 милиона динара, чему су допринели и мештани улажући свој новац по систему динар на динар.

 Уређено је водоснабдевање у насељу Селиште, док суу насељу Јошаница радови у току. У наредних неколико месеци, уредно водоснабдевање ће бити урађено у насељу Сиге, Милановац, Крупаја и Близнак. За инвестиције у водоснабдевању и изградњи канализационих мрежа, из буџета се у 2016. години планира издвајање 32 милиона динара.

Реконструисани су домови културе у насељима Милановац, Близнак, Рибаре, Изварица, Јошаница и Селиште, а посебно у Жагубици и Крепољину који су били потупно ван употребе.

Дом културе у Жагубице ће убудуће бити центар културних збивања, а посебан значај представља чињеница да ће се у њему чувати легат истакнутог српског уметника – Светомира Арсића Басаре. У Крепољину ће Дом културе имати вишеструку намену, јер је у њему простор додељен Удружењу инвалида Хомоља, ловачкој секцији, фудбалском клубу и Културно-уметничком друштву.

Поред традиционалних културних манифестација и централне манифестације Сабор "Врела Хомоља", у протеклом периоду су у општини Жагубица одржане две нове манифестације – „Хомољска саксофонијада“, у знак сећања на истакнутог саксофонисту Јована Станојевића и Сабор „Зетова у кући“ у Лазници.

Свечаној седници СО Жагубица присуствовали су гости из Пољске и десетак општина, а телеграме са честитком поводом празника, упутила су министарства пољопривреде и заштите природне средине и министарства културе и информисања.

На свечаној скупштини, пољски бенд је одржао мини концерт и притом одсвирао песму посвећену Жагубици, под називом “Жагубица, то је Жагубица!”.

Окупљени мештани су овај симпатичан гест бенда из пољског града побратима испратио громогласним аплаузом.

Председник општине Жагубица Сафет Павловић, најавио је да су у току преговори како би се у 2016. години започела изградња производне хале у којој ће се израђивати делови намештаја за познатог шведског произвођача намештаја ИКЕА.

{igallery id=2381|cid=26|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=JuV7vJAvf_8{/videobox}

 


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB