• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Дан заштите од пожара обележен у Жагубици

Dan zastite od pozaraПоводом Дана заштите од пожара у Жагубици је одржан свечани пријем код председника општине Сафета Павловића којим је, како је рекао председник општине, подвучена "добра и квалитетна сарадња коју локална самоуправа остварује са ватрогасно-спасилачком јединицом и другим безбедносним институцијама". Пријему код председника присуствовали су: помоћник председника општине Жагубица Душан Милосављевић, начелник Oдељења за ванредне ситуације у Пожаревцу Горан Ђорђевић, самостални полицијски инспектор и начелник штаба за ванредне ситуације општине Жагубица Славољуб Цојкић  и припадници ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а у Жагубици.

Ватрогасне и спасилачке јединице обележавају 7. новембар, јер је тог дана давне 1834. године тадашњи министар унутрашњих послова, Ђорђе Протић, испуњавајући налог кнеза Милоша Обреновића, сачинио и потписао Уредбу о гашењу пожара, која представља основу за развој правне регулативе у области заштите од пожарa, што је и време почетка организованог ватрогаства у Србији.

На самом почетку самостални полицијски инспектор и начелник штаба за ванредне ситуације општине Жагубица Славољуб Цојкић, рекао је да данас Република Србија има солидан закон о заштити од пожара и на целој територији, у свим локалним самоуправама има организоване ватрогасно-спасилачке јединице за заштиту од пожара и за заштиту од свих опасности, како природних, односно опасности од елементарних непогода, тако и техничко-технолошких опасности, тј. удеса. Цојкић је том приликом похвалио ватрогасно-спасилачу јединицу у Жагубици која и поред недостатка људства и свих отежавајућих околности успешно извршава све постављене задатке.

Цојкић је назначио веома успешну сарадњу одељења за ванредне ситуације Пожаревац са локалном самоуправом општине Жагубица. Само у току ове године од стране председника општине и Општинског већа изузетна пажња је посвећена области заштите и спасавања и реаговања у ванредним ситуацијама и иста је изражена кроз издвајање новчаних средстава из општинског буџета за куповину недостајаће опреме за ову јединицу, као и за поправку возила. Такође, локална самоуправа је у сарадњи са одељењем за ванредне ситуације извршила и едукацију становништва у свим Месним заједницама на територији општине у вези заштите, спасавања и реаговања у ванредним ситуацијама.

- На данашњи дан потребно је посебно скренути пажњу на храбре и пожртвоване људе који обављају овај тежак и одговоран посао. Потребно је свакодневно изражавати поштовање према њиховом залагању, а општина Жагубица ће се потрудити да им помогне и створи боље услове за рад - изјавио је председник општине Жагубица Сафет Павловић.

Општина Жагубица је у оквиру редовне акције наградила најбољег и најхрабријег ватрогасца за 2013. годину. За изузетно залагање, упорност у раду и професионални однос према колегама, признање "Ватрогасац године" припало је ватрогасцу Јовкић Стојану из Жагубице, коме је председник општине Жагубица Сафет Павловић уручио новчану награду.

Начелник Одељења за Ванредне ситуације у Пожаревцу Горан Ђорђевић указао је на добру сарадњу Сектора за ванредне ситуације са општином Жагубица.

Иако година још није завршена, према досадашњем броју ватрогасно-спасилачких интервенција ова година је много мирнија у односу на прошлу, на шта је утицао и велики број инспекцијских прегледа на терену, истакао је  начелник Одељења за Ванредне ситуације Горан Ђорђевић.

Председник општине Жагубица Сафет Павловић нагласио је да су ватрогасци само у току ове године успешно угасили на десетине пожара на отвореном и били од непроцењиве помоћи становништву у општини Жагубица и током зимских елементарних непогода и пожелео да током идуће године број интервенција буде мањи.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=HPKdGeNwbxM&feature=youtu.be{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB