• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Завршна конференција пројекта "Мој пчелињак, моја канцеларија"

IMG 1043У понедељак, 28. јануара, одржана је у Жагубици завршна конференција пројекта "Мој пчелињак, моја канцеларија".  Конференцију су организовали општина Жагубица и Асоцијација за развој општине Жагубица. Присутне је поздравио Јовица Стојановић, пројект менаџер, а затим одржао уводну презентацију којом је представио резултате и значај пројекта за општине Жагубица, Кучево, Бољевац, Велику Плану, као и утицај на браничевски, подунавски и зајечарски округ. Општи циљ пројекта "Мој пчелињак, моја канцеларија" је унапређење услова за одрживи економски развој регије кроз унапређење могућности запошљавања у сектору пчеларства у зајечарском, браничевском и подунавском округу, а који је у оквиру програма регионално социоекономског развоја финансиран од стране Европске Уније. Вредност пројекта је 297.000 еура од чега је учешће локалне самоуправе 30.000 еура а донаторска средства 267.000.

Учесницима конференције обратили су се: мр Саша Огњановић, председник општине Жагубица, Hugh Brooks, представник тима за техничку подршку пројекта (ЕУ), проф. др Мића Младеновић, као и представници партнерских општина.

Присутним пчеларима, гостима из партнерских  и суседних општина, презентовани су и досадашњи резултати пројекта.  Поред адаптације и реконструкције објекта, набавки и интсалирања  машина за производњу сатних основа и шећерних погача,  декристализатора, хомогенизатора и линије за паковање меда при пчеларским организацијама  у Великој Плани, Бољевцу, Жагубици и Пољопривредној школи у Пожаревцу формирано је девет огледних пчелињака са 160  кошница. Значајне активности реализоване су и у области унапређења знања постојећих и нових пчелара. У времену од 1. јула 2011. године до 1. јуна 2012. године, организовано  је 4 школе пчеларства за 104 полазника, наставу су спроводили  професори Пољопривредног факултета  у Београду. Организована су и 10 семинара и радионица са 180 учесника, наступи пчелара на Сајму пољопривреде у Новом Саду и Сајму пчеларства у Београду, као и на манифестацији у Каменову. Организоване су практичне наставе на пчелињацима у Кучеву, Жагубици, Плани и Бољевцу. Крајем јуна месеца у Жагубици је по први пут организован  сајам меда и пчеларства. Завршна конференција је уједно и последња активност пројекта "Мој пчелињак, моја канцеларија" у општини Жагубица.

Сертификате о успешно завршеној школи пчеларства добило је око 28 пчелара.

По мишљењу  проф. др Миће Младеновића, пројекат  „Мој печлињак моја канцеларија“ својим резултатима шаље јасну поруку пчеларима  да  је Жагубица пронашла „модел“ унапређеног развоја печларства и да многе општине  треба да овај пројекат ,као пример добре праксе“  реализују у својим локалним заједницама.

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=AVyX2BLFKgE{/videobox}

 

 {igallery id=850|cid=14|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB