• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Започето чишћење речних корита у општини Жагубица

Radovi u IzvariciВременске неприлике допринеле су повећаном загађењу речних корита. Велике падавине однеле су и донеле доста отпада: кеса, флаша, папира и осталог смећа које се може наћи у коритима река и њихових притока у жагубичкој општини. Такође је евидентно присуство грања и набујалог растиња што отежава проток, сада већ поприлично бистрих река и речица .

Стога је у Жагубици и оклини ових дана започето чишћење речних корита  за које је локана самоуправа већ обезбедила део новца из буџета. Активности се обављају  у селу Изварица, а ангажована је екипа радника  ЈКП "Белосавац". У целу причу укључили су се и мештани села који су у близини својих кућа очистили реке и прилазе, а позитивно оценили и ангажовање локалног руководства по питању решавања овог проблема. Циљ радова  је не само да се корита тренутно очисте  већ и да остану чиста, да се не баца отпадни материјал и да се подигне свест становништва о очувању здраве животне средине.

Председник Месне заједнице "Пионир" Изварица, Мирослав Стојићевић, истиче да су одлуком СОЖ опредељена средства за санацију последица од поплава и за прочишћење канала и река.

"Данас чистимокорито изваричке реке која је у задњој поплави нанело највише штете изваричанима, па радимо на томе да предупредимо изливање. Речно корито је доста запуштено и затворено са доста муља, а проширење и прочишћавање ће повољно утицати на даљи ток у реку Млаву", истакао је МЗ Изварица.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=kh6y6IFuwhw{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB