• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Значајне инвестиције у наредном периоду

 

 

ОДРЖАНА 12. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ЖАГУБИЦА

 

КОНЦИЗАН ДНЕВНИ РЕД А ОБИМНА РАСПРАВА

 

Усвајањем предлога Одлуке о усвајању Плана капиталних инвестиција за период од 2014. до 2018. године, практично је почела нова ера у развоју хомољске општине Жагубица.

1 - Predsedništvo SO ŽagubicaТо је била круцијална од  укупно 13 тачака,  о којој су одборници СО расправљали. Наравно, доста се причало и о утврђивању Одлука о завођењу самодоприноса на делу подручја општине Жагубица (МЗ Селиште, Жагубица, Суви До, Милатовац, Крепољин, Крупаја и Сиге) и распуштању Савета месне заједнице Лазница.

Седници СО Жагубица присуствовали су, поред 22 одборника, председник општине Сафет Павловић, заменик председника општине Љубиша Јовкић, помоћник председника општине Душан Милосављевић, начелник општинске управе Животије Илић и директори Јавних предузећа и установа.

Председник СО Жагубица, Небојша Илић, на почетку седнице обавестио је одборнике о дешавањима између две седнице Скупштине општине: изјава одборника Дејана Тошића о проглашењу независности мандата и приступању одборничкој групи СПС-а, изјава председника одборничке групе СПС-ПУПС Дејана Николића по истом основу. Такође, између двеју седница достављена је оставка Весне Стоиловић, службенице на месту одборника Скупштине општине Жагубица.Међутим, ова оставка није поднета у складу са законском процедуром и стога није уважена.

Прва и најзачајнија тачка дневног реда о којој су одборници одлучивали је предлог Одлуке о усвајању Плана капиталних инвестиција за период од 2014. до 2018. године. Како су Одборници из опозиције тражили објашњење Плана, директор дирекције за изградњу и развој општине Жагубица, Владан Мошић направио је кратку презентацију капиталних инвестиција које су у плану за реализацију следећих 5 година.

„План капиталних инвестиција, пре свега, садржи  и изградњу инфраструктурних објеката. Један од капиталних пројеката је водоснабдевање у општини Жагубица. Проблем водоснабдевања присутан је у скоро свим насељима. Нешто мање проблема имамо у Жагубици, Крепољину, Осаници и Лазници.

Када се реши проблем водоснабдевања, прва следећа ставка која се намеће је фекална канализација и одвођење отпадних вода. Активности на решавању овог проблема кренуле су у два насеља, Лазници и Жагубици, док у осталим нису ни започети радови. У неколико насеља постоје проблеми са кишном канализацијом, за шта су, такође, предвиђена одређена средства” – истакао је Мошић.

Један од капиталних пројеката је и изградња индустријске зоне у општини Жагубица. У 2014. години планира се израда урбанистичко-техничке документације и прибављање земљишта, како би се створили одговарајући услови за долазак инвеститора.

Значајне инвестиције која ће наредних пет година,и у будућности, бити присутне су одржавање, рехабилитација путева и изградња мреже општинских јавних путева – локалних путева, улица и насеља, атарских и других некатегорисаних путева, са асфалтним, туцаничким и земљеним коловозом. Овај пројекат се одвија континуирано у складу са потребама и расположивим финансијским и техничким капацитетима.

Мала насеља муче велики проблеми који су од виталног значаја за живот мештана, па тако увек остане мало или нимало новца за културу и спорт. У општини Жагубица то сада није случај, у капиталне инвестиције увршћена  је реконструкција и доградња културних установа, са акцентом на Дом културе у Жагубици и Крепољину. Такође су одређена средства планирана за ревитализацију спортских објеката.

Предлог Одлуке о усвајању Плана капиталних инвестиција усвојен је са 17 гласова, а гласању о следеће три тачке дневног реда претходила је обимна расправа. Поводом друге тачке дневног реда: утврђивање Одлука о завођењу самодоприноса на делу подручја општине Жагубица (МЗ Селиште, Жагубица, Суви До, Милатовац, Крепољин, Крупаја и Сиге), одборник Драги Дамњановић је између осталог поставио питање: Зашто се само у одређеним МЗ доноси одлука о завођењу самодоприноса и зашто су искључене МЗ Лазница и Јошаница?

 

Самодоприносом до бржег развоја МЗ

„У месним заједницама које нису обухваћене другом тачком још 2011. године је донета одлука о самодоприносу на период од 5 година. Зашто овом одлуком нису обухваћене МЗ Лазница и МЗ Јошаница? Из разлога што у тим МЗ није било воље Савета МЗ и грађана да створе правни основ за доношење таквих одлука. Правни основ је најмање једна трећина Савета МЗ, или најмање 10 одсто грађана који су уписани у бирачки списак у одређеној МЗ. Лазница и Јошаница нису нашле за сходно да то ураде.

Сви органи локалне самоуправе ће учинити све да грађани увиде значај самодоприноса за своје насеље, али ако грађани то не буду прихватили тако ће и бити, и наравно неће имати своја средства. Да ли су нека насеља боље прошла  која нису имала самодопринос?То питање треба да се постави претходној скупштинској већини која га је усвојила 2011. године”, образложио је председник СО Жагубица Небојша Илић.

Након краће расправе, друга тачка дневног реда усвојена је са 17 гласова, а са истим бројем гласова усвојена је и трећа тачка дневног реда – предлог Одлуке о расписивању референдума ради доношења Одлуке о завођењу самодоприноса на делу територије општине Жагубица.

Након краће расправе, усвојен је и предлог Одлуке о распуштању Савета МЗ Лазница и именовање повереника за ову МЗ.  За повереника МЗ „Јединство” Лазница предложен је Љубиша Михуљевић, пензионер из Лазнице.

 

Одлуке донете без расправе

Значајна тачка дневног реда био је предлог Одлуке о усвајању Оперативног плана за одбрану од поплава за воде другог реда на територији општине Жагубица, који је без расправе усвојен. Такође, усвојен је и предлог Правилника о допуни Правилника о критеријумима и мерилима за регулисање међусобних односа насталих поводом новчане накнаде за недостајуће земљиште из ПЗФ-а утврђене судским одлукама.

На 12.седници СО Жагубица усвојен је Предлог решења о разрешењу Љубише Царановића из Лазнице,  члана Општинске изборне комисије за избор одборника СО Жагубице и именовању Предрага Лупшића из Крепољина. Одборници су усвојили и Предлог о разрешењу Љубише Царановића, члана Школског одбора ОШ „Јован Шербановић” из Лазнице, а уместо њега на то место се именује Раде Кушљић из Лазнице. Уместо Марије Николајевић, такође члана Школског одбора ОШ „Јован Шербановић”, којој је престао радни однос због одласка у пензију за новог члана предложен је Предраг Јевтић, наставник српског језика.       

 

                                                                                                                                                              Ана Грујић

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=FihKudbVVj0{/videobox}                                       


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB