• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Италијанска фирма преварила Жагубицу

opština ŽagubicaОпштина Жагубица најавила је подношење тужбе Вишем суду у Пожаревцу, против фирме “Еуропелет Италија” из града Монфалконе, на северу Италије, због непоштовања уговора и накнаду штете у износу од 128.903 евра.

 

Ова тужба, коју ће заступати председник општине Жагубица, Сафет Павловић, биће поднета јер италијанска фирма није у договореном роkу изградила фабрику, иако је у ту сврху бесплатно добила две парцеле грађевинског земљишта на потесу “Јеленац”, укупне површине 2,5 хектара, са комплетном инфраструктуром.

 

- Према уговору склопљеном у јануару 2010. године, општина је требало да на овом земљишту обезбеди сву комуналну инфраструктуру, односно асфалт, прикључке за водовод, канализацију, струју, грејање и интернет, што је она и учинила. Обавеза друге стране била је да, у року од шест месеци, изгради фабрику и запосли 34 радника са подручја општине Жагубица –наведено је у тужби. Као гаранцију да ће платити евентуалну штету због кашњања у реализацији својих уговорних обавеза, италијанска фирма положила је банкарску гаранцију на договорени износ од 128.903 евра.  

 

- Пошто тужени није извршио ниједну од преузетих обавеза, општина Жагубица покушала је да наплати банкарску гаранцију, због чега је морала да плати адвокатску канцеларију из Италије. Међутим, након покушаја наплате гаранције, општина је обавештена да тужена фирма нема средства на рачуну и да није могућа било каква наплата - стоји у тужби. Због свега наведеног, општина Жагубица тражи од суда да се раскине уговор са италијанском фирмом и да се парцеле врате у посед општине. Такође, тражи и наплату износа од 128.903 евра, колико је и предвиђено уговором у случају његовог раскидања.

 

У својој тужби поднетој пожаревачком Вишем суду, општина Жагубица тражи и износ од 120.000 динара, колико је плаћено за покушај извршења бнкарске гаранције у Италији, за коју је ангажована адвокатска канцеларија из Удина, у Италији.

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB