• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Свети Сава обележен и у Основној школи „Јован Шербановић“ у Лазници

 Savindan obelezen i u Laznici 2019Празник Савиндан један је од највећих храмовних и породичних празника. Проглашен је за школску славу али светкују га и многе занатлије и чобани.

Пригодне свечаности поводом празника организоване су у свим школама  у Општини Жагубица, па тако и у Основној школи „Јован Шербановић“ у Лазници и подручном одељењу ове школе у Селишту, а обред резања славског колача, обавио је јереј Данило Глишић.

Ученици ове школе су припремили пригодан Културно – забавни програм где су се представили, игром, песмом, рецитацијама и причама о највећем српском просветитељу.

Свети Сава је рођен 1169. године као најмлађи син Српског жупана Стефана Немање. Световно име било му је Растко. Одрекао се световног живота и замонашио као веома млад, око 1192. године, на Светој гори у руском манастиру Свети Пантелејмон. Умро је у Трнову 25. јануара 1236. Године.

Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара, па се стога у Српским Православним храмовима на тај дан служе и литургије.


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB