• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Успешно огранизована манифестација “Привег” у Лазници

Привег, паљење ватре у покој душама умрлих, одржава се сваке године у бројним насељима претежно источне Србије, и представља очување обичаја из култа мртвих. 

Привег се готово увек одржава на дан зимских задушница, а обичај потиче од прастарих времена. У насељу Лазница обичајни део догађаја огледа се кроз манифестацију , увршћену у календар Туристичке организације Жагубица, а генерални покровитељ догађаја је локална самоуправа општине Жагубица.

Програм, поводом обележавања Манифестације “Привег“ почиње свечаним дефилеом из дворишта основне школе, а ове године учешће у истом узело је седам културно уметничких друштава.

У центру насеља, уз присуство мештана села, представника локалне самоуправе, организатора и бројних гостију, обављен је обичајни део манифестације:  Паљење ватре или привега, како се у народу назива, да би се душама упокојених принели светлост и топлота, намењивање свећа, цвећа, хране и обавезно намењивање народних кола уз музику.

Церемонија која се последњих година одржава у центру насеља у Лазници, а чији је циљ да се гости пре свега упознају са обичајима и традицијом, увек буде обогаћена разноликом поставком штандова удружења жена из општине Жагубица и суседних општина, које размене искуства, виде новине и остваре контакте за даља дружења. 

Забавни део манифестације, оджан је и ове године у пуној сали Дома културе, а отворили су га најмлађи чланови КУД-а Извор из Лазнице. Након отварања присутнима се обратио и Душан Милосављевић, помоћник председника општине Жагубица.

Манифестацију „Привег – 2019“, су и ове године организовали КУД “Извор” Лазница, Месна заједница “Јединство” и мештани села.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB