• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Организован тренинг за чланове Добровољног ватрогасног друштва „Млава“ у Крепољину и презентација рада ватрогасних возила

У оквиру реализације активности  пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш - Жагубица“ у Крепољину је протекле недеље организован тренинг  за чланове Добровољног ватрогасног друштва  и презентација рада ватрогасних возила.

Уз учешће Др Горана Ђорђевића, начелника Штаба за ванредне ситуације, представника локалне самоуправе, месне заједнице и чланова ватрогасне јединице из Жагубице, представници испоручиоца возила АЦ ПЕДА Јагодина и фирме  КАРБА из  Турске показали су основне функције и могућности  шумског ватрогасног возила ISUZU и ватрогасне цистерне  MAN KARBA. Уз упознавање са техничким карактеристикама  испоручених возила чланови Добровољног ватрогасног друштва из Крепољина  имали су прилике да заједно са  члановима ватрогасне јединице из Жагубице уз асистенцију  овлашћених сервисера, одраде све операције неопходне  за стављање возила у погон, преко пуњења цистерни водом из хидранта  до активирања пумпи високог притиска и симулације гашења пожара млазницама и противпожарним топом.  Иначе, Добровољно ватрогасно друштво из Крепољина је прво друштво које је основано по новом Закону о добровољном ватрогасту и опремљено је свом потребном опремом од статичних ватрогасних пумпи, до комплетног сета  развалног алата  и заштитне опреме за чланове Добровољног ватрогасног друштва.

Иначе ово је трећи оргнизован тренинг за чланове Добровољног ватрогасног друштва . У претходном периоду организовани су тренинзи и презентација рада статичних ватрогасних пумпи и обука за рад са сетом развалног алата, као и упознавање са  елементима заштитне ватрогасне опреме  за ватрогасце.

Организованом тренингу и презентацији рада ватрогасних возила присуствовао је и др Горан Ђорђевић, начелник сектора за ванредне ситуације Браничевског округа,  који је истакао да је оснивање Доброволног ватрогасног друштва  „МЛАВА” у Крепољину од изузетног значаја  за област заштите од пожара како на подручју  овог дела Хомоља, тако и за саму општину Жагубица и локалне заједнице у непосредном окружењу. Оснивањем добровољног ватрогасног друштва,формирањем оперативне ватрогасне јединице и набавком опреме , а у складу са законом о  добровољном ватрогаству, како је напоменуо Ђорђевић, створени  се услови за ефикасније деловање у области ванредних ситуација , а посебно у области заштите од пожара и када је реч о превентивном, али и репресивном .

Основни циљ пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш Жагубица“  је да побољша и унапреди услове у прекограничним општинама за деловање у ванредним ситуацијама, оснажи локалне актере и допринесе ефикаснијем деловању у случају заштите од пожара, што ће значајно допринети смањењу штета проузрокованих пожарима. Кроз пројекат су реализоване активности које су идентификовале тренутну ситуацију у области потенцијалних ризика, дефинисали стратегију реаговања и деловања у области ванредних ситуација, унапређење  и побољшање  информисања и знања грађана о значају заштите животне средине. Кроз пројекат су  набављена  ватрогасна  возила и опрема у циљу ефикаснијег и бржег деловања  у случају пожара, а  основано је и добровољно ватрогасно друштво . 

Иначе, пројекат  „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“  реализује се у оквиру програма Прекограничне сарадње Србија Румунија, који је финансиран од стране Европске уније, у оквиру инструмената за предприступну помоћ (ИПА ИИ) Реализације пројекта започета је  у јуну 2017.године, и трајаће до маја 2019.године. Укупан  буџет пројекта  је 1.414.018 еура  од чега Европска унија финансира  1.201.915,30 еура, а општине Рекаш и Жагубица  суфинансирају пројекат са 212.102.70 еура.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB