• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Извештај Пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш - Жагубица“ са организоване ПРЕСС Конференције одржане 15.03.2019.2018. године

У оквиру  реализације пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш - Жагубица“ РОРС 40 у Жагубици је одржана конференција за представнике медија на којој су учешће узели представници јавних институција, локалне самоуправе, представници прекограничне општине Рекаш из Румуније, представници Штаба за ванредне ситуације Браничевског округа, представници локалних заједница из Бора и Јагодине, представници Ватрогасне јединице из Жагубице и добровољних ватрогасних друштава из Жагубице и Рекаша.

Иначе, пројекат  „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“  реализује се у оквиру програма Прекограничне сарадње Србија Румунија, који је финансиран од стране Европске уније, у оквиру инструмената за предприступну помоћ (ИПА ИИ) Реализације пројекта започета је у јуну 2017. године и трајаће до маја 2019.године. Укупан  буџет пројекта је 1.414.018 еура, од чега Европска унија финансира  1.201.915,30 еура, а општине Рекаш и Жагубица  суфинансирају пројекат са 212.102.70 еура.

Основни циљ пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш Жагубица“  је да побољша и унапреди услове у прекограничним општинама за деловање у ванредним ситуацијама, оснажи локалне актере и допринесе ефикаснијем деловању у случају заштите од пожара, што ће значајно допринети смањењу штета проузрокованих пожарима. Кроз пројекат ће се реализовати активности које ће идентификовати тренутну ситуацију у области потенцијалних ризика, дефинисати стратегију реаговања и деловања у области ванредних ситуација, унапредити и побољшати информисање и знања грађана о значају заштите животне средине. Кроз пројекат је предвиђена и набавка ватрогасних возила и опреме у циљу ефикаснијег и бржег деловања  у случају пожара и оснивање добровољног ватрогасног друштва.

Током ПРЕСС конференције присутнима, новинарима и представницима локалних заједница,  обратио се Предраг Ивковић, заменик председника општине Жагубица, који је истакао значај пројекта за прекограничне партнере, али и значај партнерства две прекограничне општине који је започет јеш крајем 2015. године, усаглашавањем идеја за пројекат и потреба локалних заједница у циљу ефикаснијег деловања  локалних самоуправа у Румунији и Србији, а настављен припремом  и реализацијом пројекта.

„Партнерство Рекаша и Жагубице је од изузетног значаја за наше две општине. Очекујемо да до краја маја реализујемо све планиране активности, а већ ових дана заједно са Рекашом разматраћемо нове идеје и иницијативе за  нове пројекте који се финансирају у оквиру програма Прекограничне сарадње Србија – Румунија. Заправо идеје већ постоје које ћемо финализирати у наредном периоду како би смо спремни дочекали  нове позиве у оквиру ИПА програма“, рекао је  Предраг Ивковић, заменик председника општине Жагубица.

Резултате пројекта водећег партнера, општине Рекаш из Румуније, представила је Розалиа Болдизар, менаџер пројекта, која је изразила захвалност општини Жагубица за подршку приликом реализације пројекта и значај самог пројекта за општину Рекаш.

„У току досадашње реализације пројекта, уз незнатна одступања и оправданих кашњења, све планиране активности у Рекашу успешно су спроведене. Набаљена је механизација у укупној вредности од око 800.000 еура, односно 2 камиона за гашење пожара, мултифункционална машина, пумпе за воду, агрегат, електрична сирена, уређеј за надгледање  терена, компресор и заштитна опрема за ватрогасце. Поред тога, како је напоменула Болдизар, спроведене су и активности на унапређењу и побољшању знања грађана и ученика о значају заштите животне средине, и урађена је заједничка студија о деловању општина у случају ванредних ситуација.

Милена Пајић, одговорно лице на пројекту, истакла је досадашње активности на пројекту у општини Жагубица, а које су се односиле на унапређење информисаности грађана, ученика и  запослених у јавним установама, о значају заштите животне средине и деловања у ванредним ситуацијама, набавку опреме и ватрогасних возила, заштитне опреме и постављање информационих табли.

О значају израде студије за деловање у ванредним ситуацијама, говорио је др Михаило Раткнић, експерт на пројекту, који је напоменуо да студија даје одговоре на три кључна питања која су и за општину Жагубица и за општину Рекаш од капиталног значаја, а то је како спречити пожар, како зауставити његово ширење и како га потпуно неутралисати.

У раду ПРЕСС конференције учествовао је и др Горан Ђорђевић, начелник Сектора за ванредне ситуације у Пожаревцу, који је истакао специфичности и географске карактеристике општине Жагубица, чиме пројекат још више добија на значају за општину Жагубица и њене грађане. Ђорђевић је посебно истакао значај оснивања Добровољног ватрогасног друштва „Млава“ у Крепољину, које треба да представља велику подршку и помоћ професионалним ватрогасцима, али и свим грађанима општине Жагубица и локалним заједницама у окружењу. Иначе по речима Ђорђевића, Добровољно ватрогасно друштво основано у Крепољину је прво друштво основано у Србији по доношењу новог Закона о добровољном ватрогаству Србије.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB