• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Пројекат прекограничне сарадње Румунија Србија - Заједнички тренинг ватрогасаца из Рекаша и Жагубице

 Zajednicki trening vatrogasaca iz Rekasa i ZagubiceУ оквиру пројекта „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш -Жагубица“ у Рекашу, у Румунији, одржан је заједнички тренинг ватрогасаца Доборовољног ватрогасног друштва из Рекаша и ватрогасаца из Жагубице.

Циљ заједничког тренинга био је провера стеченог знања током организованих обука за ватрогасце за брзе интервенције приликом гашења пожара на угроженим подручјима  и размена искустава учесника у области деловања у ванредним ситуацијама.

Током дводневног тренинга ватрогасци обе општине разменили су искуства из области противпожарне заштите, константовали разлике и сличности како у раду, тако и у ватрогасној опреми коју поседују.

Пријем за ватрогасце из Жагубице уприличен је у Ватрогасном дому у Рекашу где су домаћини презентовали своја искуства, опрему, начине деловања и рад  Ватрогасног друштва из Рекаша.

Током заједничког тренинга ватрогасци из Рекаша представили су ватрогасцима из Жагубице симулирану показну вежбу 3-1 А и такмичарску вежбу, у којима је учествовало  по пет ватрогасца.

Обе вежбе изведене су у максимално кратком року, на брз и ефикасан начин. Ватрогасци из Жагубице честитали су ватрогасцима из Рекаша на спретности коју су показали и закључили да су обе вежбе биле на нивоу професионалних ватрогасаца Републике Србије.

Пројекат „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“ има за циљ да побољша и унапреди услове у прекограничним заједницама за деловање у ванредним ситуацијама, оснажи локалне актере и допринесе ефикаснијем деловању у случају заштите од пожара, што ће значајно допринети смањењу штета проузрокованих пожарима. Кроз пројекат ће се реализовати активности које ће идентификовати тренутну ситуацију у области потенцијалних ризика, дефинисати стратегију реаговања и деловања у области ванредних ситуација, унапредити и побољшати информисање и знања грађана о значају заштите животне средине.

Иначе, пројекат „Ватрогасци и управљање ванредним ситуацијама Рекаш – Жагубица“  реализује се у оквиру програма Прекограничне сарадње Србија Румунија, који је финансиран од стране Европске уније, у оквиру инструмената за предприступну помоћ (ИПА ИИ).

Реализације пројекта започета је  у јуну 2017.године, и трајаће до новембра 2018.године. Укупан  буџет пројекта  је 1.415.219,40 еура, од чега Европска унија финансира  1.202.936,49  еура, а општине Рекаш и Жагубица суфинансирају пројекат са 212.282,90 еура.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=AzuRNPrO0Ek{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB