Штампа

Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа

Међународни дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа обележава се 15. новембра.

Према актуелним подацима Светске здравствене организације, од ове болести плућа болује више милиона људи. Процењује се  да у Србији има између 400.000 и 600.000 пацијената.

Хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) карактерише се ограничењем  протока ваздуха у дисајним путевима. Ограничење протока ваздуха је прогресивно и удружено са запаљењском реакцијом плућа на штетне честице или гасове. Код болесника са ХОБП мањи су отвори дисајних путева.

Од ХОБП најчешће оболевају пушачи или бивши пушачи. Са напредовањем болести, тегобе постају све израженије. Већина пацијената касно се јавља лекару и сматра да је кашаљ нормална појава услед конзумирања цигарета.

За лечење ХОБП користе се лекови који отклањају симптоме ширењем дисајних путева, смиривањем упале и инфекције, а по потреби и други за јачање снаге срчаног мишића. За лечење ХОБП користе се тзв. пумпице помоћу којих се лек уноси удисањем. То је најбољи, најкориснији и најмање штетан вид терапије јер лек делује директно на оболели орган, уноси се мала доза, брзо се отклањају симптоми и нема нежељених ефеката. Треба нагласити како је погрешно мишљење да су пумпице штетне јер наводно стварају навику и имају негативан ефекат.

У току епидемија грипа и респираторних инфекција болесницима се препоручује вакцинација.

ХОБП је болест од које сваке године оболева све више људи и представља велики здравствени и социо-економски проблем па је превенција у смислу престанка пушења најбољи начин за смањење учесталости тог обољења.