• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Почиње Божићни пост

Божићни пост традиционално почиње 28. новембра. Међутим, верници који редовно посте средом и петком, ове године практично започињу пост данас. Иако је суштина иста, није строг као Велики (Васкршњи) пост.

Божићни пост традиционално почиње 28. новембра и трајаће 40 дана, дакле до 6. јануара. Шестонедељним Божићним постом верници Српске Православне и Руске Православне цркве, Јерусалимска патријаршија и Света Гора, припремају се за празновање рођења Исуса Христа.

Пост у православном хришћанском предању има свој пуни духовни смисао. Не односи се само на телесно уздржање, већ подразумева и труд душе у молитвама и врлинама и уздржавање од сваког злог дела, речи и мисли.

Божићни пост је, по начину исхране, доста блажи од васкршњег.

Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, жеља и рђавих дела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста телесни и духовни.

Циљеви су, поучава владика Николај, "чишћење тела, јачање воље, уздизање душе изнад тела, а све ради прослављања Бога и поштовања његових светитеља".


© 2022 Општина Жагубица
design by XB