Штампа

Главна награда Сајма етно хране и пића припала фарми Бела Река из Жагубице

У хали 3 београдског сајма 26. новембра  завршен је 14. Међународни Сајам етно хране и пића. Међу 460 излагача из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, у оквиру Регионалне Привредне коморе Браничевског и Подунавског округа, своје производе представило је 9 излагача из општине Жагубица.

Међу веома укусним и пре свега здравим производима, произведеним од органских сировина из Хомоља представљени су више врста ракија,  џемова, воћних сурупа , сирева и других производа.

Дугогодишња  успешна сарадња општине Жагубица и Привредне коморе Пожаревац за резултат има добар и успешан пласман производа који се поизводе у општини Жагубица, а госпођа Божица Цвишић, сарадница Привредне коморе Пожаревац, истакла је да је на штанду Браничевско Подунавског округа излагало преко 40 призвођача из Пожаревца, Петровца, Кучева, Смедерева и Жагубице.

Најбољи и највреднији чувари традиционалног справљања хране и пића, последњег дана  Међународног  Сајма  етно хране и пића, по традицији, бивају награђивани од стране седмочланог стручног  жирија. Општина Жагубица награђена је са укупно седам награда, што је веома инпозантан број, а главну награду сајма Робна марка из Србије за 2019. годину додељена је фарми Бела Река, из општине Жагубица,  за екстра тврди козији сир и за овчији тврди сир Грамина.

Председник жирија професор  др Цвијан Мекић, који је чести гост Хомоља, овом приликом је истакао да Бела Река осим препознатљивог квалитета има и задовољавајуће количине производа које могу понудити широком тржишту, што је био један од основних критеријума за победу.

Специјално признање за слатко од купина и пекмез од домаћег парадајза припало је Милосави Гроздић из Жагубице, специјално признање за сируп од трњина Зорану Николићу из Крепољина , Диплома за робну марку из Србије припала је Жељку Милојковићу из Крепољина, за домаћу хомољску пршуту, а у категорији пића награда је додељена за Хомољско пиво које се производи у Крупаји, као и за препеченицу са лековитим биљем „Подрум Лазић”.

Награде на 14. Међународном Сајму етно хране и пића су својеврсна потврда квалитета  органски произведених  специјалитета  који се справљају од сировина  које се производе у оази нетакнуте природе, на пасњацима  и њивама, у воћњацима и баштама , на Хомољским планинама , у општини Жагубица !!!