Штампа

Хомољски мед – од кошнице до тегле

Локална самоуправа општине Жагубица у сарадњи са Министарством за Регионални развој Републике Србије, 2018. године, отпочела је пројекат Увећање капацитета производње, прераде и пласмана Хомољског меда, што је резултирало поновно оживљавање Пчеларске задруге „Хомољемед“.

Слаткоћа багрема са хомољских пропланака и арома биљака са хомољских ливада, чине јединствену арому Хомољског меда, који је постао први брендирани мед у Србији, односно мед са заштићеним географским пореклом.

Директор задруге „Хомољемед“  Жагубица Живорад Томић, истакао је да од 2006. год, када је задруга основана, данас се коначно може рећи да је опремљена најмодернијом опремом, а све захваљујући сарадњи са министарством министра Кркобабића и локалном самоуправом.

Финални корак у процесу брендирања Хомољског меда  је сертификација.

Координатор пројекта Влада Тодоровић, истакао је да је сертификација последњи корак у брендирању ове здраве посластице и да је то потврда квалитета Хомољског меда.

У оквиру производног погона Задруге Хомољемед ,налази се и лабораторија за испитивање квалитета меда , која је опремљена средствима од стране локалне самоуправе.

Овогодишња друштва у кошницама задруге и коопераната су веома добро напредовала, у односну на прошлу годину када се стартовало са ројевима.

У оквиру Задруге“ Хомољемед“ послују и кооперанти , који у својим пчелињацима  поседују више стотина кошница.

Све чиме је природа даривала Хомоље преточено је у тегле Хомољског меда, који је сада адекватно обележен и сертификован, а јединствен и  здрав производ какав је Хомољски мед, својим квалитетом представљаће општину Жагубица широм земље и света.