• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Усвојен сет економске помоћи

Други пакет мера подршке привреди "тежак" је 66 милијарди динара и са његовом реализацијом се креће одмах, рекао је министар финансија Синиша Мали, после седнице Владе Србије, на којој је усвојен нови сет економске помоћи.

До 10. августа биће по аутоматизму исплаћена прва рата од најављене две, 60 одсто висине минималне зараде, а на два минималца из овог пакета могу да рачунају и привредни субјекти основани претходних месеци током пандемијске кризе, каже министар.

После седнице Владе Србије која је у среду, 30.јула, усвојила правни оквир за спровођење другог пакета мера, усмерених ка смањењу негативних последица ЦОВИД-19 на привреду, Мали је оценио да се тај пакет надовезује на први од 5,1 милијарду евра и да треба да омогући очување радних места и производних капацитета.

"Ми ћемо одмах кренути у спровођење другог пакета мера, првих 60 одсто првог минималца иде до 10. августа, у наредних неколико дана изаћићемо са тачним датумом", рекао је Мали.

Предузетници, микро, мала и средња предузећа која су добила минималну зараду у јулу месецу, а њих је око 235.000, односно 1.050.000 радника, се за нове минималце неће пријављивати.

"Они ће по аутоматизму добити и 60 одсто минималне зараде у августу и септембру, а уколико неко не жели тај новац, може да га врати у трезор Републике Србије", објашњава министар финансија.

Други пакет омогућава и предузећима основаним између 15. марта и 20. jула, да могу да добију подршку, али ће за њу морати да се пријаве, а новац ће им на рачуне лећи у септембру.


© 2021 Општина Жагубица
design by XB