• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Општина Жагубица представљена првокласно - Прво место за „Етно Даме” у Ћовдину

Општину Жагубица, на готово свим традиционалним манифестацијама у округу а и шире, на јединствен начин представљају општинска удружења жена.

На разним догађајима, где је очување старих вредности приоритет, заступљени су специјалитети из Хомоља, те су у Ћовдину, на Малу Госпојину, на Манифестацији "Да се традиција не заборави“, "Етно даме” из Лазнице у категорији најтрадиционалнијег славског колача, освојиле ни мање ни више, него прво место.

Прво место у Ћовдину само је један од наступа са кога су понеле награду, а вредно је помена да су недавно заједно са Удружењем жена “Хомољке“ из Жагубице „Етно даме“ учествовале и на Фестивалу Српске трпезе у Скадарлији, на позив Туристичке организације Жагубица где су се представиле у ревијалном делу, као почасни гости, а  презентовале српску трпезу из Хомоља, храну на начин на који су је спремали стари.

„Позитивна страна оваквих дружења и окупљања у оквиру манифестација, јесте само мотив више да се млади људи приближе  удружењима која чувају и негују богату прошлост Хомоља“, наводи  Марија Урошевић, чланица Удружења „Етно Даме“, иначе студент.  Њој, како вели, ово представља хоби, који се врло лепо слаже уз науку, а вршњаке позива да дођу, учлане се у удружење и заједно негују културу Хомоља. 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB