• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Празник Григорија Горњачког у Mанастиру Горњак

У понедељак, 20. децембра 2021. године, другог дана Св. Николе, прославља се празник Светог Григорија Горњачког, чије се свете мошти већ вековима налазе у Манастиру Горњак и сведок су бројних исцељења, након искрених молитви на кивоту светитеља.

Управа манастира Горњак и монаштво, позивају вас да присуствујете Светој литургији коју ће служити Епископ Браничевски господин Игнатије. Светој литургији присуствоваће и игуман Манастира Тумане, отац Димитрије Плећевић, протосинђел Петар Богдановић и остала братија манастира.

Манастир Горњак задужбина је кнеза Лазара из 14.века. Свети Григорије Синаит, који спада међу најзнаменитије подвижнике и духовне учитеље на Балкану, један је од манаха синаита који је дошао у Србију после најезде Турака у Грчку. Њега је прихватио кнез Лазар, као што је прихватио и све остале синаите И ДАО ИМ УТОЧИШТЕ У ТАДАШЊОЈ КНЕЖЕВИНИ Србији, и они су основали многе манастире источне Србије.

Недалеко од манастира постоји феномен под називом вода која ћути. У том делу тока реке Млаве влада потпуна тишина, ток реке се не чује. О настанку овог феномена говори легенда.

Главни храм Лазареве задужбине је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, као и Саборни храм у Хиландару. Црквица у испосници у стени коју је направио скромни Григорије посвећена је Светом Николи, као и она коју је подигао на Атосу, у манастиру Григоријату.

Историчари сматрају да је кнез Лазар подигао манастирски комплекс да учени монах са Атоса у њему направи заштићени верски и културни центар у дубокој и тешко проходној клисури Млаве. У том уском каналу између стрмих литица Вукана и Јежевца, планинских бедема између Подунавља и Браничева, рађа се Горњак.

Једном годишње, на Ђурђевдан, из стене испод испоснице потеку капљице воде коју народ назива Григоријеве сузе. Оне се пажљиво скупљају кашичицом, јер се верује да лече очне болести.


© 2022 Општина Жагубица
design by XB