• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Почиње Кампања „Да кликнемо заједно“

Програм “Swiss PRO“ је уз подршку Владе Швајцарске покренуо кампању „Да кликнемо заједно“ како би грађанима и грађанкама приближио предност употребе електронских услуга и отворених података на локалном нивоу.

„У циљу побољшања ефикасности  рада локалне управе, Влада Швајцарске је широм Србије подржала локалне самоуправе да унапреде капацитете за еУправу и омогуће грађанима и грађанкама да брзо и лако приступе одређеним правима и услугама које су у надлежност локалне администрације. Кроз финансијску и техничку подршку спроведене су активности усмерене ка успостављању или унапређењу е Писарница иеАрхива, поступања по основу еЗУП-а, као и система за веће учешће грађана кроз еУчешће и еРасправу”, истиче Ана Недељковић Беља, национална менаџерка програма Swiss PRO.

Како би се грађани што боље упознали са доступним еУслугама и користима од отворених података, у наредних шест месеци биће организоване једнодневне промоције на градским трговима у Шумадији, западној, источној и јужној Србији, као и кампања на друштвеним мрежама и осталим медијима. Такође, биће организовано и такмичење са циљем додатног подстицања локалних самоуправа, али и грађана и грађанки да повећају употребу доступних еУслуга.

Унапређене еУслуге биће доступне становницима Александровца, Бабушнице, Бачке Паланке, Бојника, Бора, Чачка, Ћуприје, Димитровгрда, Голупца, Ивањице, Јагодине, Косјерића, Крагујевца, Краљева, Крупња, Лознице, Малог Зворника, Медвеђе, Нове Вароши, Новог Пазара, Осечине, Раче, Ражња, Рековца, Шапца, Смедеревске Паланке, Сокобање, Сурдулице, Свилајнца, Тутина, Владимирца, Власотинца, Врњачке Бање, Жагубице и Зајечара.

Општина Жагубица  је кроз пројекат „Јачање капацитета за унапређење еУправе“  унапредила постојеће и створила услове за нове еУслуге.

Вредност пројекта износила је 10.240 УСД (од чега је 1860 УСД учешће Општине Жагубица)

У оквиру пројекта осим прибављена нове ИТ опреме, створени су услови за увођење нових еУслуга у општини Жагубица, конкретно подношење електронских захтева за дечију заштиту, студентске и ђачке стипендије и инспекцијски надзор. Такође, унапређене су постојеће услуге - издавање уверења из матичних књига рођених и умрлих.

Осим тога, уз експертску подршку консултантске цомпаније ангажоване од стране донатора, израдјен је акциони план, унапређен је правни и институционални оквир  за електронску управу у Општинској управи општине Жагубица (усвајање процедура, упутстава и смерница, као предуслов за увођење еУправе. Створени су услови за успостављање електронских услуга из делокруга поверених и изворних послова, у складу са Законом о електронској управи (Сл. гласник РС, бр. 104/2018) и важећим подзаконским актима, као и за унапређење форме, структуре и садржаја веб презентације Општине Жагубица, у складу са Уредбом о ближим условима за израду и  одржавање веб презентације органа (Сл. гласник РС, бр. 104/2018)

Кампања „Да кликнемо заједно“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености  -  Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).


© 2022 Општина Жагубица
design by XB