Штампа

Нова донација јапанске амбасаде за установе у општини Жагубица

У просторијама Амбасаде Јапана у Републици Србији, 17. фебруара 2022. године, потписани су уговори за три нова пројекта за основне потребе становништва у Србији за које је укупно обезбеђено више од 200.000 евра, а део средстава намењен је знатно бољем грејању у ОШ“Моша Пијаде” у Жагубици.

Уговоре о донацији потписали су Њ.Е.г. Кацумата Такахико, амбасадор Јапана у Републици Србији, Сафет Павловић, председник општине Жагубица и Сунчица Јовић, директор ОШ у Жагубици.

Укључујући ове грантове, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва у Србији од 1999. године, износи преко 15 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 510 милиона евра. За ученике, наставнике и комплетан колектив, као и родитеље ђака жагубичке основне школе, ова помоћ за општину Жагубица је више него драгоцена, јер ће допринети много бољем грејању, самим тим знатно комфорнијим условима рада, учења и стварања.

Подсетимо, ово није једина донација Јапанске амбасаде за образовно – васпитне установе у жагубичкој општини – претходно је донирана значајна опрема за Предшколску установу “Полетарац”, једини бесплатни вртић у Србији.