Штампа

Завршен XV „Сабор Врела Хомоља“

 Zavrsen Sabor Vrela Homolja 2017„Сабор Врела Хомоља“ који је по XV пут одржан у Жагубици и ове године праћен је различитим садржајима. Први дан саборовања отпочео је дечијим карневалом Предшколске Установе „Полетарац“, а Манифестацију је отвореном прогласио председник општине Жагубица Сафет Павловић.  Председник општине Жагубица је након церемоније отварања са гостима и сарадницима  обишао и осми „Сајам меда и предузетништва“  који је са излагачима из различитих крајева Србије био саставни део дводневног дешавања у општини Жагубица. Изложбе фотографија и слика у Дому културе и уГалерији ликовних уметника Хомоља, као и на отвореном простору у улици Краља Милана, биле су веома посећене, док је пажњу посетилаца привукао културно уметнички програм испред  Дома културе и наступ вокално – музичке групе градског културног центра града Пјотркоф Трибуналски.

 

Током првог дана Сабора Врела „Хомоља“ уприличено је и отварање апотекарске установе при Дому здравља у Жагубици у присуству директора Установе Небојише Јорговановића  и председника Скупштине општине Оливере Пауљескић  са сарадницима, а вече је традиционално обележило Српско појање у порти цркве св. Тројице.

Други дан Сабора отпочео је по традицији такмичењем спортских риболоваца на Врелу Млаве, а општина Жагубица је тога дана угостила велики број званица међу којима и Потпредседника Владе и  Министра Унутрашњих послова у Влади Републике Србије  др Небојишу Стефановића. Заједно са председником општине Сафетом Павловићем, председником Скупштине општине Оливером Пауљескић, сарадницима, домаћинима и осталим гостима г – дин Стефановић, био учесник свечаног дефилеа  до главног одредишта изнад Врела Млаве, где је и одржан целодневни програм.  

Златне руке „Хомоља“ и 2017. године обиловале су мноштвом рукотворина, домаће радиности Србије и  традиционално припремљених хомољских специјалитета завређивале су пажњу свих посетилаца, а трајале су  целог дана, као и друга Фолклоријада у Жагубици коју је отворио   потпредседник Владе и министар Унутрашњих послова др економских наука Небојиша Стефановић.

Преко 20 културно – уметничких друштава из Земље и иностранства узело је учешће  на  Фолколоријади,  као и на Хомољском поселу, а наступ је имала и плесна група „Уна Сага – Сербика“ из Београда.  Директор Туристичке организације општине Жагубица, Владан Лазић исказао је своје виђење самог догађаја , где је истакао да је учешће узело преко 120 излагача и  више од 1000 посетилаца.

Сабор Врела Хомоља чији је  Генерални покровитељ била општина Жагубица, а генерални спонзор банка Поштанска штедионица АД  Београд завршен је  концертом  Милана Топаловића.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=lz516GuImBk{/videobox}