• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Одржана Mанифестација "Дани проје и сира" - Медвеђица 2017.

 Dani proje i sira u Medvedjici 2017Десета, јубиларна, Mанифестација “Дани проје и сира” одржана је 19. августа 2017.године, уз присуство великог броја учесника у различитим гастрономским  и спортским дисциплинама којима је обиловао целодневни садржај програма уз подршку великог броја заинтересованих посетилаца из других крајева Србије, иностранства, свих насеља општине Жагубица и мештана Медвеђице.

Сада већ добро позиционирана туристичка манифестација по којој општина Жагубица постаје све препознатљивија, покренута је од стране мештана Медвеђице – најмањег насеља у општини Жагубица - тако кажу статистички подаци, а посматрано са глобалнијег становишта - сва насеља у општини су мала места, али им је заједничка карактеристика и то што су то места у којима живе људи великог срца. И насеље Медвеђица је изнедрило многе успешне људе, а један од њих је и први човек општине Жагубица, председник општине Сафет Павловић, који је и отворио манифестацију.

Председник општине је најпре поздравио председника Републике Србије Александра Вучића, који је , како је истакао, тога дана био на територији општине Жагубица да би се уверио како теку радови на асфалтирању дела  регионалног пута Петровац – Жагубица. Такође, пожелео је срдачну добродошлицу свим гостима и подсетио да је општина Жагубица проглашена за најбољу локалну самоуправу у Браничевском округу и за најбољег домаћина на републичком нивоу.

Главни садржај манифестације је избор најбоље проје и сира, као и других специјалитета – куван је и свадбарски купус, а укус је пажљиво и помно одређиван од стране чланова жирија. Поред укуса, овогодишње специјалитете одређивала је и величина – већ од раних јутарњих сати постављано је и посебно ватриште за припрему највеће проје у Хомољу.  Све се то дешавало у правом етно амбијенту и оригиналном духу традиције са ових простора. Затим су проглашени најбољи од укупно 14 такмичара који су добили заслужене дипломе, медаље, као и награде спонзора.

За време комплетног тока одвијања програма, посетиоци су могли и да пазаре домаће производе са неког од бројних штандова на којима су излагала удружења жена, пољопривредна газдинства, домаћинства и приватне фирме из Кучева, Крепољина, Жагубице, Лазнице, Медвеђице и других места.

Пријатан дан, дружење, несвакидашњи добро очуван оригиналан етно амбијент како присутан на сваком кораку, тако и притајен у етно кућама које су изазвале велико одушевљење посетилаца, као и остали садржаји – ликовна колонија у организацији и уз учешће ликовних стваралаца УЛУХ-а и наравно, чувени и најсимпатичнији садржај посетиоцима “Тунел љубави'',  као и заједнички ручак након завршетка програма уз добру музику и лепо дружење, све то је допринело свеукупном утиску који је уз опуштену веселу атмосферу допринео да дан брзо протекне, али и остане у најлепшем сећању и представља најбољу позивницу за све уморне од градске вреве да се следеће године обавезно придруже. Манифестацији је присуствовало и комплетно руководство општине, а програм обогатио својим наступом КУД ’’Младост’’ из Крепољина.

Генерални покровитељ манифестације је општина Жагубица, а организатор Туристичка организација општине Жагубица.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=yxAmy0B0dqc{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB