• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Трећа чајанка у Предшколској Установи „Полетарц“ Жагубица

 Vrtic Poletarac cajanka jpgЈедна од активности која се организује у Предшколској установи „Полетарц“ у раду са децом већ трећу годину за редом је и чајанка која код малишана изазива велико интересовање.

  Како је почео да се производи и дегустира чај у различитим крајевима света па и у Србији, деци  је и овога пута сликовито презентовала васпитач Миладинка  Стојановић. Деца су пажљиво слушала, учествовала у комуникацији и имала могућност да искажу колико воле да пију овај напитак и од којих биљака.

За телевизију „Хомоље“ васпитач Миладинка  Стојановић истакала је да је чај напитак богате традиције, самоникло расте у широколисним суптропским шумама, на обронцима планина јужно од реке Јанке у Кини, у Асаму, Бурми, Вијетнаму.

„Чај се гаји широм света, свуда где је топло и влажно. У природи, чај расте као ниско дрво високо око 5 метара, гајени је жбун. Самоникли чај има меке листове дугачке и до 15 цм.  Листови гајеног чаја су кожасти и имају највише 5 цм и та разлика је последица честог брања листова и орезивања изданака. Чај у природи цвета скоро преко целе године, нарочито у летњим месецима“, рекла је Миладинка.

А како би малишанима прближили укус богатог и лековитог напитка приређени су и слаткиши, које су упоредо са чајем од нане, камилице, дивље трешње и осталог дегустирали.  

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=uhq2q-yjutQ{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB