• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Допринос промоцији Хомољског краја кроз дела др Бранислава Живковића

-Dva velika dela dr Brane Zivkovica iz Suvog Dola - HomoljeПоред бројних хобија и послова којим се бавидр Бранислав Живковић из Сувог Дола посебну инспирацију налази у писању прозе. Два ауторска дела са различитом тематиком привукла су пажњу јавности и тако дала немерљив допринос развоју Хомоља, друштвене заједнице коју карактерише пуно различитости.   

Дело „Имена Влаха у средњевековним повељама“ одштампано 2015. године, даје немерљив допринос разумевању међусобне повезаности влашког и српског живља који су вековима на овим просторима, делећи судбину и ослањајући се једни на друге. Како каже Живковић, плод вишегодишњег истраживачког рада доноси занимњиве чињенице о егзистирању влаха на овим просторима. Несебично делећи резултате рада на стараницама поменутог дела аутори др Миливоје Урошевић, дипл. инг. Милан Урошевић, мр Дарко Дробњак и др Бранискав Живковић, показују висок степен етичности и разумевања специфичности власког етноса.

Друга књига о којој је говорио Живковић зове се „Перспективе одрживог развоја туризма општине Жагубица“, настала као резултат његове докторске дизертације.

Поменути рад има за циљ да укаже на могуће  перспективе одрживог развоја туризма и уједно формулише модел одрживог развоја туризма општине Жагубица, општине чија се територија у потпуности уклапа са географским подручјем Хомољске регије.

Мотиви за стварање ових врхунских поетских кањивања проналажени су у жељи да се докаже колико далеко досеже појам влах, с једне стране, и колико ће, са другог аспекта, рурални крај као што је Хомоље, успети да пусти корење које би доказало различитост од других регија у Србији.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=ipED5S5pA3A{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB