• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Рад матичне службе у Жагубици

-Maticna sluzba u ZagubiciОпштина Жагубица има 13 матичних подручја, а евиденцију за матичну службу Жагубица води матичарДрагана Јорговановић. Матичарство, како наводи, садржи службене податке који се уводе у матичне књиге и представљају лично стање грађана. То су упис у књиге рођених, венчаних, умрлих, књиге држављана, као и издавање поменутих:

„Изводи се издају на домаћем обрасцу, а по потреби могу и на вишејезичном и то су изводи које грађани користе у иностранству. Рад матичне службе заснива се и на давању информација грађанима и објашњењима, такође, издавању потврда о статусу брачног стања и разних уверења у зависности у које сврхе користе. Изводи се од нове године, за све грађане, без обзира где су рођени, путем електронске базе података, могу добити у месту боравка, уколико је дата општина умрежена, тачније уведена у базу података, док ће  уверења о држављанству, у базу података, према најавама, бити убачена до краја године“, рекла је матичарка.

Увођењем електронске базе података, грађанима је знатно олакшана процедура око  добијања  докумената, јер исти до грађана стигну одмах, а када су у питању таксе, разлике постоје од општине до општине, те за лична документа наплаћујемо таксу од 1500 динара за извод рођених и уверење о држављанству, док се у сврхе остваривања права на дечји додатак, социјалну и здравствену заштиту, заснивање радног односа, социјалну помоћ, хранитељство, усвајање деце, документа не наплаћују. Републичка такса за издавање докумената је иста за све општине, док се општинска такса мења у складу са законском регулативом коју има свака општина посебно, а у општини Жагубица је минимална 180 динара“, навела је матичар Драгана Јорговановић.

По извештају матичне службе Жагубица, с обзиром на број становника из године у годину повећава се смртност, тако да је по подацима из прошле године пропорционални однос умрлих према новорођенима 40: 6, а ни тренутно стање од почетка године није ни мало позитивно.

Међутим, матичарка Јорговановић, оптимиста  је по питању наталитета у општини Жагубица и изражава наду да ће на крају ове године извештај о раду матичне службе у Жагубици бити знатно позитивнији у смислу више венчања и рођења.   

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=f2H5PP3GT0c{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB