Штампа

Радна књижица престала да важи од 1. јануара 2016. године

-Radna knjizica prestala da vazi od 1 januara 2016Радна књижица као документ престала је да важи 01. јануара 2016. године, а с обзиром да се сви подаци из ње могу наћи у електронској форми,  она је тиме постала непотребна, застарела и представља вишак папирологије.

С обзиром на наведено, не постоји правни основ да се  издају дупликати радних књижица, нити да се у њих уносе било какви подаци издати закључно са 31.12.2015. године, навела је Љиљана Шербановић, референт на пословима рада и радног односа у Општинској управи Жагубица:

“Предвиђено је да се као документ, радна књижица иуписани подаци могу и даље у неким случајевима користити као доказ претходног периода,али уношење нових података у њу једноставно више није потребно. Без обзира на то стара документа ипак треба сачувати, у случају настанка проблема са доказивањем стажа и уписа будућег радног искуства у базе података”,рекла је Љиљана.

По наводима представника Министарства за рад, сви органи и организације ускладили су своје прописе, тако да наведена Одлука о престанку важења старих радних књижица неће имати никаквих негативних последица. 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=ezcgqdJuTMM{/videobox}