• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Мештани Батаљонског брда добиће стабилно водоснабдевање

-Mestani Bataljonskog brdaНа иницијативу становника са „Батаљонског брда“ - приградског дела насеља Жагубица, који имају проблем са водоснабдевањем, заменик председника општине Жагубица Љубиша Јовкић сазвао је састанак, у циљу договора око решавања постојеће ситуације. Носилац активности биће Дирекција за изградњу и развој општине Жагубица, а позицијом у буџету опредељена су средства за реализацију пројекта.

„Једна варијанта је да се изгради базен на Бељевини који ће да се повеже на постојећи водовод, а друга је да се уради нова бушотина независно од постојећег водовода и од изворишта „Белосавац“, која би покривала само ово подручје. Ту смо да вам представимо најбоља решења и од вас чујемо мишљења и предлоге како би радови што пре почели“, рекао је Јовкић.

По речима директора Дирекције за изградњу и развој општине Жагубица  Милана Симића,  прва опција коштала би око 13 милиона динара, а друга за 4 милиона мање, те је из разговора са стручним тимом јефтинија варијанта истовремено и економичнија, јер би воде било чак и у периодима највеће суше.

У току је истраживање самог простора, након чега ће се прецизно знати колико воде има, са чиме се располаже и који су услови најповољнији како би 50 -  так,  домаћинстава на Батањонском брду добило стабилно водоснабдевање.

Мештанима се на састанку обратио и Влада Милошевић, стручни сарадник Дирекције за изградњу који је објаснио идејно решење самог пројекта, а то је да би се практично главна мрежа која би се пружила ка постојећем резервоару, водила са леве стране пута, али би се за сваку групу потрошача направила секундарна мрежа која би се разводила до сваког потрошача понаособ, с тим да комплетна мрежа подразумева да свако има шахту са исправним  водомером. 

Прелиминарни резултати  истраживања са овог простора,показали су да би потрошачи имали снабдевеност од једног литра у секунди, тачније 86 кубика воде на дан што је и више него довољно. Након комплетног истраживања терена, које ће најдаље бити завршено за 20 - так дана, директор Дирекције за изградњу и развој општине Жагубица ће са представницима Рударско – геолошког факултета потписати уговор о истражним радовима за потребе бушења бунара.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=z10JSrsD6Es{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB