• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Хомољски крављи сир и Хомољски мед на Сајму пољопривреде у Новом Саду

-Stand opstine Zagubica posetila min poljoprivredeУ организацији локалне самоуправе општинеЖагубица и Канцеларије за пољопривреду, 105 пољопривредних произвођача са подручја општине Жагубица посетило је у среду 18. маја, 83. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, с циљем упознавања жагубичких пољопривредника са најновијим светским достигнућима, када је реч о пољопривредној производњи, технологији, механизацији, ђубриву, садном материјалу, сточарству и тд.

Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду одржава се сваке године од 14. до 20. маја. И један је од 10 најзначајнијих сајмова пољопривреде у Европи због броја излагача, а по свом обиму овогодишњи сајам је већи за десет одсто у односу на прошлогодишњи, јер је своје производе и услуге представило 1.500 излагача из 60 земаља. Ове године земља партнер је Италија.

Учешће на овогодишњем сајму узела је и општина Жагубица, презентујући на свом штанду брендиране производе као што су Хомољски крављи сир и Хомољски мед.

„Општина Жагубица се може похвалити дугогодишњим учествовањем на Сајму пољопривреде у Новом Саду. На нашем штанду је изложен брендирани Хомољски мед, који има заштићено географско порекло и брендирану амбалажу. Састав Хомољског меда је до 50 посто багремовог меда и до 50 посто ливадског меда. Можемо се похвалити да је наш штанд веома посећен у данима сајма . Такође, наш штанд је посетила и министарка пољопривреде и заштите животне средине у Влади РС Снежана Бошковић Богосављевић, као и министар пољопривреде Републике Хрватске. Имали смо и ту част да угостимо Његову екселенцију амбасадора Јапана у Србији. Поред Хомољског меда на нашем штанду су изложени и брендови Хомоља, као што су ракија шљивовица, ракија од ароније и сируп од ароније“, рекао је Саша Илић, излагач испред пчеларске задруге „Хомоље Мед“ из жагубице.

На сајму се представила и Млекара „МЗ – Хомољка“ из Изварице:

„Ми смо други пут на новосадском сајму и представљамо Хомољски крављи сир као заштиту географског порекла и ушли смо у Удружење оригинал произвођача традиционалних производа Србије. Посећеност је ове године на сајму била много већа, него прошле године. Наш штанд је посетила и министарка пољопривреде и заштите животне средине у Влади РС Снежана Бошковић Богосављевић, као и министар пољопривреде Републике Хрватске. Можемо се похвалити и да нам је  сарадња са локалном самоуправом одлична“, рекао је Миодраг Живковић, Млекара „МЗ – Хомољка“, Изварица.

Уоквиру  83. Међународног пољопривреног сајма у Новом Саду организовани су разни семинари и бизнис састанци, а банке и осугаравајуће компаније нудиле суи повољне банкарске и осигуравајуће услуге за пољопривреднике.

Оно што су посетиоци највише обилазили јесте део за сточаре, а ове године имало је 1300 живих експоната који су посебна атракција.

Највеће грло на изложби стоке је бик Кокан тежак 1.601 килограм, сименталске расе, а власник тог џина је Ненад Николић из села Батинац код Ћуприје, који је рекао да нема оног ко је посетио сајам а да није дошао да види Кокана.

Пољопривредни сајам је незаобилазно место за пољопривреднике и све оне којима је пољопривреда поље интересовања, јер се на једном месту, поред механизације, могу видети првокласна грла на Националној изложби стоке и достигнућа у органској производњи, купити квалитетна семена, презентирати најбољи производи и чути новости у агробизнису. 

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=RXTiBA7eSNQ{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB