• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Европски дан „Покренимо срце“

 Svetski dan srca obelezen u Domu zdravlja u ZagubiciЕвропски дан „Покренимо срце“, обележен је у здравственим установама широм Србије 18. октобра. У оквиру кампање, кроз стручне савете пружено је основно знање  становницима  са циљем укључивања у процес поновног покретања рада срца код особа које су доживеле срчани застој ван здравствених установа.

Говорећи на тему “Покренимо срце” др Весна Стојиловић, специјалиста ургентне медицине и директор Дома здравља у Жагубици, истакла је да тренутно низак проценат преживљавања јесте забрињавајући, а један од начина да се овај негативан тренд прекине је подизање капацитета локалне заједнице и појединаца који могу бити очевидци срчаног застоја.

Стопа од свега неколико процената преживелих, након срчаног застоја ван здравствених установа, веома је ниска код нас и у свету, а објашњава се тиме што очевици не започињу реанимацију јер не знају како да препознају срчани застој:

„Губитак свести основни је симптом срчаног застоја. Настаје 15 секунди након престанка срчаног рада. Други симптоми су престанак дисања, губитак пулса на великим крвним судовима као што су артерија каротис која је на врату и артерија хеморалис, промена боје коже и видљивих слузокожа.  Чим се установи да не постоји дисање примењује се основна мера одржавања живота, а то су масажа срца и вештачко дисање. Пацијент који је доживео срчани застој постави се на равну чврсту подлогу, затим се длан леве руке стави преко надланице десне, прсти се укрсте, а притисак се тежином сопствене снаге врши  на средину грудне кости како би се грудна кост потисла према кичми. То се ради фрекфенцијом од 100 компресија у минуту а на сваких 30 компресија раде се два вестачка удаха. Вештачко дисање се ради тако што се једном руком, притиском на чело забацује глава док се другом руком са два прста подиже брада. На тај начин се отвара дисајни пут, како би се затим преко уста спасилаца у уста пацијента удувао ваздух“, прецизирала је др Стојиловић. 

Пружање прве помоћи и мере реанимације веома су битне за целокупно становништво. Знање грађана на ову тему је тренутно на јако ниском нивоу те ће се у наредном периоду радити на спровођењу едукације кроз јавне трибине и предавања.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=HciSkpAbO4s{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB