• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

13. Сусрети гљивара Србије - Фрушка Гора

 Ekolosko drustvo Studenac na 13. susretima gljivara SrbijeМало је познато да су гљиве имале своје место на трпезама древних народа - Вавилонаца и Египћана, а стари филозофи су јела спремљена од гљива називали "царском храном" и "храном богова". Касније је значај човековог контакта са природом и њеним благодетима помало заборављен, али и даље постоје и они људи који природу и оно што из ње долази, тумаче другачије.

Сусрети гљивара, 13.-ти по реду, на Иришком венцу, одржани су у недељу, 23.октобра. Учествовала су удружења из целе Србије, а у оквиру програма могла се видети изложба самониклих гљива Фрушке Горе и изложба фотографија Бојана Шугељева и Стевана Балубана, као и чути предавања на тему ‘’Гљиве у исхрани”’ председника Асоцијације гљивара Србије, Бранислава Узелца.   

Једном од најзначајнијих догађаја за гљиваре у Србији, у природи Националног парка Фрушка Гора, присуствовали су и чланови Еколошког друштва ‘’Студенац”’ из Крепољина.  Како је истакао Владан Милошевић, председник друштва, ово је врло значајан догађај за њих јер пружа могућност за размену искустава и унапређење даље сарадње, као и побољшање манифестације у Крепољину, која је заснована на сличном принципу. Такође, навео је и одређене новине у оквиру функционисања Миколошко – гљиварског савеза Србије које ће знатно унапредити даља истраживања на терену и смањити нежељене последице тровања  нестручног брања појединаца.

Овогодишњи сусрети на Иришком венцу у природи НП Фрушка Гора окупили су више од 300 учесника. Домаћин и организатор било је Гљиварско друштво Нови Сад уз подршку својих гостију и сарадника из Миколошко-гљиварског савеза Србије.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=bkMIklDSex8{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB