Штампа

Први "Хомољски сусрети дијаспоре" у Италији

 Homoljski susreti dijaspore u ItalijiПрви "Хомољски сусрети дијаспоре" у Италији  у организацији Спортско - Српског културно – уметничког друштва" Хомоље" из Креаца и чланова Удружења “Хомоље“, одржани протеклог викенда, 05. Новембра, протекли су у духу доброг расположења.

Добри  домаћини потрудили су се да се гости осећају као код куће, да се подсете родног краја и завичаја што им је судећи по веселој атмосфери и успело.  Дух Хомоља усред Монторса најбоље је приказан кроз културно – забавни програм чланова фолклорних ансамбала из Србије, Беча и Италије, а уважени гост на сусретима био је Душан Алексић, председник Савеза Срба у Италији и Удружења „Слога“ из Вићенце.

Председник удружења „Хомоље“ из Креаца Зоран Голубовић, рекао је да је удружење основано са циљем очувања традиције и старих обичаја. Такође је истакао да је задовољан одзивом гостију који су дошли не само из Вићенце, већ из Трста, Удина, Валдагна и осталих места из Италије како би увеличали Хомољске сусрете, а истовремено и показали да су Срби у дијаспори увек спремни да помогну једни другима.

Учешће у културно – забавном програму узели су чланови КУД –а „Извор“ из Лазнице, чији је одлазак у Италију омогућила локална самоуправа општине Жагубица,  као и Културно – спортско друштво „Бамби“ из Беча, „Никола Тесла“ из Удина, „Јелек“ из Агзигнана, „Kруна“из  Скија и домаћин Српско културно – уметничко друштво" Хомоље" из Креаца из провинције Вићенца.

Први Хомољски сусрети Срба у дијаспори организовани у Монторсу у региону Венето, окупили су око 500 гостију, а протекли су баш онако како и доликује на Српски начин како ће и остати запамћени до наредног виђења.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=t11yO6DFKn4{/videobox}