• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

КУД "Хомоље" Жагубица и КУД "Извор"Лазница гостовали у Бечу

-Folklori u BecuСа циљем да општина Жагубица представи део културе и обичаја у земљамаокружења, локална самоуправа организовала је путовање до Беча за децу, чланове културно – уметничког друштва из Лазнице и Жагубице.

На путовање је отишло 50 омладинаца, који су у потпуности оправдали поверење јер су без грешке одиграли традиционалне српске и влашке игре и тако на најлепши начин представиле општину Жагубица.

Иначе, годишњи концерт који у Бечу, сваке године организује Kултурно -  спортско друштво „Бамби“, које броји близу 400 чланова, ове године окупио је велики број Срба и Хомољаца, на привременом раду у Аустрији. Умеће  вековима дограђивано још од времена наших предака, поред општине Жагубица представило је још неколико фолклорних ансамбала из Србије. 

По старом Српском обичају, на почетку програма,  размењени су скромни поклони гостију и домаћина у знак добре сарадње, а након тога уследили су  игра и песма.

Председник клуба „Бамби“ из Беча Момчило Мишић, изразио је своје утиске, након концерта, прецизирајући да је сваки од њих прича за себе јер су ту увек неки нови клубови који приказују игре из разних крајева Србије, што за људе на привременом раду у Аустрији представља посебан ужитак јер имају прилике да увек виде нешто посебно и ново.

Председници фолклорних ансанбала из Жагубице и Лазнице, деле мишљење да су срдачно дочекани од стране домаћина и да је, што је најважније на прави начин презентована култура Хомоља, што је био и основни мотив. Поред учешћа на годишњем концерту у Бечу, што је за многе била и прилика да по први пут оду у иностранство, деца из општине Жагубица имали су прилике да виде и део споменика кутуре Беча, што ће им засигурно остати у лепом сећању.

Утисци понесени из метрополе државе Аустрије, јесу и разлог више да Културно – уметничка друштва, уз подршку локалне самоуправе раде још боље и напредују како би сваки пут публици презентовали нове кораке и фолклорне игре.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=7ymZlfTAwxM{/videobox}


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB