• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Ловачко удружење "Јован Шербановић" у Жагубици

lovackoНа територији општине Жагубица постоје повољни услови за живот различите врсте дивљачи.

Стално гајене врсте дивљачи у ловишту "Хомоље" су срна, дивља свиња, зец, фазан и пољска јаребица.

Ловиште “Хомоље” се простире на делу површина шума, земљишта и вода територије општине Жагубица, округа Браничевског, РепубликеСрбије.

Ловиште „Хомоље“ је дато на газдовање Ловачком савезу Србије, решењем министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду. А  Ловачки савез Србије и Ловачко удружење „Јован Шербановић“ Жагубица су потписали Уговор о међусобним правима и обавезама у погледу газдовања ловиштем  „Хомоље“  још 2005 године.

Ловачко удружење "Јован Шербановић", са седиштем у Жагубици, газдује ловиштем "Хомоље" укупне површине 64.045 ха, од чега ловне површине обухватају  62.286 ха.

Удружење има 450 активних чланова. Најстарији члан овог ловачког удружења је Перић Радован из Крепоњина (1922), који без обзира на то што је најстарији, изузетно је активан члан и не пропушта скоро ни једну акцију.

Стручна служба има управника ловишта и 2 ловочувара, којима помаже по један ловочувар волонтер  у ловачким секцијама.

 Сва ловишта по закону морају  да ипуњавају одређене услове по чему , Ловачко удружење у Жагубици ради на изградњи објеката у ловиште, на прехрањивању дивљачи као и на свим активностима који су по закону преписани. Ловиште "Хомоље" тренутно има израђено 27 високих чека, 29 привремених чека на дрвету, 102 хранилице за крупну дивљач  и 106 солишта.

По речима управника ловишта "Хомоље" Светомира Пејића, тренутно је "ловостај" који траје од  28. фебруара до 15. марта.  Док ловостај траје ловци се баве активностима  које подразумевају пребројавање дивљачи, која је уједно и обавезна акција једног ловца. Пребројавањем дивљачи прави се план газдовања за наредну годину. Поред тога, граде се нове чеке, нови објекти,  прехрањује се дивљач, како би била у што бољој кондицији.

 Правилник о ловостају : http://www.mpt.gov.rs/postavljen/125/4827011.0063.69-1.pdf

Резултати по плану газдовања ловиштем  Ловачког удружења "Јован Шербановић"  у предходној ловној години (2011/12) , су задовољавајући. Када је одстрел дивљачи у питању у предходној години у оквиру удружења је одстрељено  111  дивљих свиња, 19 срндаћа, 20 срна, 9 вукова и 20 лисица.  Постоје и оне трајно заштићене животиње које се не смеју убијати , као што је рис који се налази на Бељаници.

Када су мере заштите дивљачи у питању, поред тога што ловочувари узастопно прате стање на терену, током целе сезоне у ловиште  се износе око 20 000 кг кукуруза и око 4 000 кг соли. Такође, за прехрану дивљачи  сеју се поља ( 15 ха), затим на целој територији сеје се кукуруз где се дивљач сама на лицу места прехрањује.

Нова ловна сезона почеће 15. априла а по календару лова, почиње се са ловом на срндаћа и на дивљег вепра а касније и са дивљом свињом.  Од 1. септембра почиње групни лов на дивље свиње, а касније у јесен и на ситне дивљачи, као што је зец, фазан и лисица.

Оно што Светомир Пејић, управник  ловишта "Хомоље" поручује грађанима јесте, да чувају животиње, да их не убијају, да се поњопривредници придржавају закона, те током косидбе на косачицама ставе плашилице, као и да не пале поља, стрњике и шуме , нарочито у пролеће када има највише младих дивљачи која нема куда побећи, те јој преостаје само једно, а то је да угине.  Оно што је најбитније , " да сви чувају дивљач", додаје управник ловишта "Хомоље".

Као и у већини ловачких удружења, постоје месеци у којима се организују бројне ловачке манифестације које се огледају у саборима, хајкама, забавама и другим ловачким сусретима. На њима поред ловачког удружења учествују и ловци из других места. То је и повод да поред обиласка терена, одстрела штеточина и изношења хране и соли за дивљач, остваре и један од најважнијих постулата ловства, а то је дружење.

После оваквих одржаних скупова, све се углавном завршава ловачким ручковима и гозбама. И тако, уз добру музику, дају себи прави одушак до неких нових сусрета и виђења.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=KaJaGBKnMmM{/videobox}

 

 

 


© 2022 Општина Жагубица
design by XB