• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Међународни Дан особа са инвалидитетом, 3. децембар 2013

Međunarodni dan osoba sa invaliditetomМеђународни дан особа саинвалидитетом обележава се 3. децембра широм света. Овогодишњи мото је "Уклонимо баријере, отворимо врата: инклузивно друштво за све", који је заснован на циљу потпуног и једнаког уживања људских права и суделовања у друштву особа са инвалидитетом.

ПоводомМеђународног дана особа са инвалидитетом, који се традиционално обележава и у Жагубици, представнике Удружења „Инвалиди Хомоља“ 3. децембра примио је заменик председника општине Жагубица Љубиша Јовкић. Ту прилику представници  Удружења „Инвалиди Хомоља“ искористили су да укажу на проблеме са  којима се суочавају особе са инвалидитетом у општини Жагубица и уједно да упознају челнике локалне самоуправе о  активностима које имају у плану ( израда сувенира, организовање спортских, књижевних  и уметничких  секција и тд.).

Председница Удружења „Инвалиди Хомоља“ Вања Милутиновић, истакла је да Удружење има пуно идеја за решавање  инвалидске проблематике у свим токовима друштва, као и да инвалидски покрет учине снажнијим и још богатијим.

„3. децембар је Дан особа са инвалидитетом  и ми смо већ трећу годину заредом покренули акцију прикупљања новчаних средстава за наше удружење, делили смо маркице по школама...  прикупљала су се средства по осталим радним организацијама и до сада смо наишли на велики одзив. Хвала свима... деци и њиховим родитељима, као и осталим грађанима општине Жагубице што су нам изашли у сусрет. Данас смо били на пријему код заменика председника општине Љубише Јовкића са циљем да обележимо овај дан. Овога пута од челника локалне самоуправе нисмо имали других захтева, осим просторије која нам је преко потребна и коју су обећали да ће нам дати за следећу годину. Она би нам доста значила, јер би смо на тај начин могли да изведемо људе из својих кућа, како би се мало освестили... како би  здрави људи могли да упознају болесне и обрнуто и да међусобно сарађујемо, јер ми иако смо инвалиди од 10, 20, 30 - до 100 %, можемо на неки начин допринети развоју општине Жагубица кроз неке пројекте, кроз израду сувенира, ручних радова, етно јела и свега осталог “, истакла је Вања Милутиновић.

Оно што је такође битно, према речима председнице Удружења инвалида јесте, израда социјалне карте, како би се код Министарства рада и социјалне политике могло конкурисати за одређена средства.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=F6-W_CIptBc{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB