• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

На подручју општине Жагубица нема птичјег грипа

 Zagubici ne preti pticji gripУправа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине потврдила је налаз вируса Х5Н8 код дивљих птица на воденим стаништима у миграцији - претходних дана забележени су први случајеви птичјег грипа на територији северне Војводине.

На подручју општине Жагубица, према речима надлежних, до сада није забележен ниједан случај овог обољења, а ветеринарска станица спремна је и опремљена свим средствима за евентуалну реакцију у оваквим ситуацијама.

Како је истакао др ветерине Зоран Илић, директор ветеринарске станице у Жагубици, ово подручје спремно је  за интервенцију уколико дође до евентуалне заразе и ова станица поседује комплетну опрему и сва средства за сузбијање и дезинфекцију како би се евентуална зараза локализовала. У систем сузбијања укључено је Министарство пољопривреде – Управа за ветерину, на региону - Институт у Пожаревцу и  на локалном нивоу – општина са својим штабом и ветеринарска станица ’’Хомоље вет’’. Поред наведених чинилаца, веома је важна сарадња са људима који гаје живину који су, и за своје добро, и по закону, у обавези да сваку сумњу на ову болест или већа угинућа живине, до којих неминовно долази у оваквим ситуацијама, одмах пријаве надлежној ветеринарској станици у Жагубици –истакао је господин Илић.

Изазивач овог обољења је вирус који није инфективан за људе, а који може да мутира и постане вирулентан за човека само у изузетним ситуацијама. Такође је апеловао и на ловце да обрате пажњу на птице селице које су главни преносиоци болести.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=8furCzJVw2A&t=45s{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB