• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Од рушевине до храма културе

Renoviran stari Dom kulture u ZagubiciСтаро здање зграде Дома културе у самом центру Жагубице које је до скора представљало рушевину врло брзо би требало да постане центар културних дешавања овог дела Србије оснивањем легата академског вајара Светомира Арсића Басаре, иначе члана Српске академије наука и уметности, што ће представљати још један значајан корак и ка оснивању завичајног Музеја oпштине Жагубица.

Радови на уређењу будуће институције културе су у завршној фази, а ових дана обишао их је и председник oпштине Жагубица Сафет Павловић са својим сарадницима.

Дејан Николић, председник Скупштине општине Жагубица том приликом је истакао да се завршетак радова очекује за пардана и да је главни финансијер општина Жагубица.

У првој фази радова урађен је кров, у другој столарија и груби зидарски радови, а тренутно се  финализује уређивање ентеријера и привођење објекта намени.

Локална самоуправа, на челу са председником општине Сафетом Павловићем, води много рачуна о квалитету живота локалног становништва, а култура је део тих садржаја. Поред смештаја легата, намена овог објекта биће знатно проширена у односу на некадашњу употребу – своје просторије добиће и библиотека и много других разноврсних културних садржаја на задовољство не само мештана општине Жагубица, већ ће ово здање постати центар окупљања културних радника Србије уз органозовање различитих садржаја, а изложени експонати ће бити веома примаљиви за туристе.

Већ у септембру месецу у Дому ће бити изложене скулптуре, документација и алат уваженог академика, а на туристичким посленицима општине је само да овако значајне догађаје учине доступне туристима.

{videobox}https://www.youtube.com/watch?v=Q8QEPUiIw7s{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB