• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Одржана оснивачка Скупштина Удружења дијабетичара у Жагубици

Merenje-šećera-u-krvi-dijabetes-tip-1-i-2-glukozni-testУ Жагубици је одржана оснивачка Скупштина Удружења дијабетичара  на којој су усвојени статут и изабрани управни и надзорни одбор. Присутни су изабрали назив удружења и  ово удружење ће се убудуће звати  „Плави круг“,  по узору на иста удружења у Београду и у другим местима у Србији.

Скуп је отворио Стојан Гаузановић који је потом изабран и за председника удружења.

У име локалне самоуправе оснивачкој Скупштини дијабетичара присуствовао је начелник општинске управе Животије Илић, који је том приликом обећао свестрану помоћ локалне самоуправе.

Скупу су присуствовали и представници дијабетичара „Плави круг“ из Београда Бојана Марковић и Дамњан Дамњановић, затим представници удружења из Зајечара и Бора, Јована Живић и Ана Тодоровић и представници Дијабетолошког савеза Србије др. Миодраг Ђорђевић и Стела Пргомеља, потпредседница Дијабетолошког савеза Србије.

Председник  Дијабетолошког савеза Србије др. Миодраг Ђорђевић је том приликом рекао: „ Ми смо дошли да дамо подршку и да усмеримо у правом правцу ово одружење. Удружење дијабетичара Жагубице треба да помогне бризи за дијабетис . Болест не треба бити брига само оних који су оболели нити самог доктора, већ мора цело друштво да преузме своју улогу. Удружења су – неко ко има улогу да шири причу, да диже позорност на тај проблем, јер то су проблеми који се врло лако решавају ако се на време открију и на време лече, а постоји велики проблем, како финансијски тако и здравствени, ако се занемаре и забораве.  Дијабетолошки савез Србије ће увек изаћи у сусрет свим удружењима дијабетичара“.

Представник „Плавог круга“ из Београда Дамњан Дамњановић је такође истакао значај ове Скупштине за дијабетичаре са ових простора: „ Оснивање оваквог удружења значи за дијабетичаре  са свих простора, јер 8,2 посто популације у Србији болује од ове опаке, хроничне болести која не боли  и када се открије често је већ подмакла и већ у некој фази компликације. Мислим да је изузетно важно  што је и Жагубица добила удружење а постали су и члан Дијабетолошког савеза Србије.  Грађани општине Жагубица имају срећу што је председник Дијабетолошког савеза Србије из Зајечара и да имају у близини врсног стручњака европског реномеа који може да дође и одржи предавање када је год то потребно. Такође ћемо се ми потрудити из „Плавог круга“ да дођемо и са Стелом и са другим предавачима и да одржимо предавања за све чланове. Сматармо да барем једном недељно нека окупљања у удружењу морају да се обављају и да се проверава ниво шећера, да се научи шта је контрола, јер једино добра самоконтрола је адекватна и за државу и за појединце. Доводи до тога да нема компликација и са друге стране да не кошта државу“, истакао је Дамњановић.

Заједничка оцена свих присутних је да ће се институализацијом овог проблема значајно олакшати живот и рад дијабетичара у Жагубичкој општини.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=MdKrGAgZVJE{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB