• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Општина Жагубица на сајму Хортикултуре у Београду

Zagubica na sajmu hortikulture 1Међународни сајам хортикултуре “изложба лековитог биља и препарата од меда и изложба баштенских и парковских машина и пратеће опреме”, почео је у четвртак 4. априла и трајаће до недеље на Београдском сајму.

 Сајам је отворио  државни секретар у Министарству пољопривреде,  Дејан Крњајић .

"Министарство пољопривреде ће у времену које долази поред свих подстицаја које има, изнаћи могућности да посебно обрати пажњу на хортикултуру", рекао је Крњајић.

Подсетивши да је министарство вишегодишњи покровитељ сајма и изложбе, он је навео да ова манифестација представља најбољу синтезу природе и оно што природа најбоље може нама да пружи.

 Овогодишњи сајам  окупио је  100 излагача из земље и света, међу којима је и општина Жагубица.

Пчеларска задруга" ХОМОЉЕ МЕД"  у сарадњи са општинским удружењем пчелара "Хомоље" из Жагубице и ове године се представља на штанду Министарства пољопривреде, чији је задатак да очува име  Хомољског  меда и прошири границе његовог пласмана ,као и да створи предуслове  за још јаче интезивирање  бављења пчеларством у Хомољу,

Принцеза Јелисавета Карађорђевић на сајму је отворила изложбу "Мали баштовани" у оквиру пратећег сајамског програма.

Ова изложба организовна је у сарадњи са предшколским установама, а обухвата минијатурне баште које су изграђене уз коришћење лако доступних материјала из природе.

Значајан сегмент овогодишњег Сајма Хортикултуре је изложба парковских и баштенских машина на којој више страних и домаћих дистрибутера представљају механизацију, опрему и прибор за уређење парковских и других зелених површина.

Почасни промотер овогодишњег сајма је председник Краљевског удружења љубитеља ружа Србије Радослав Петровић, иначе светски ауторитет у гајењу ружа и очувању старих врста, међу којима су неке сорте старе хиљаде година.

За науспешније учеснике сајма предвиђене су награде стручног жирија за разноврсност, квалитет и презентацију приказаних садржаја (пет у категорији хортикултуре и три у "Даровима природе"), које ће бити додељене последњег дана сајма - 7. априла.

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=oNe7AeixJco&feature=youtu.be{/videobox}


© 2022 Општина Жагубица
design by XB