• 012 / 7643 153
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 07 - 15

Poslovnik OIK 1

SPISAK OVLASCENIH SLUZBENIH LICA 1

Паљење бадњака у цркви "Свете Тројице"

Badnjak-paljenjeБадњи дан, Бадње вече и најрадоснији хришћански празник Божић, дочекани су како доликује и у цркви "Свете Тројице" у Жагубици. Паљењем бадњака најављено је рођење Спаситеља, чији се долазак на свет слави као почетак новог времена.Бадњи дан најављује велики хришћански празник Божић. Тог дана бадњак уносимо у наше домове, а породица се окупља уз посну трпезу. Они који су се са неким током године завадили, на Бадњи дан праштају и мире се.

И овог Божића, односно током Бадње вечери, у цркви "Свете Тројице" у Жагубици, уз присуство великог броја грађана, свештеник Илија Милановић, упалио је Божићни бадњак. Ово младо дрво, обично храстово, симболише Христа и његов улазак у свет. Ложење бадњака представља топлину Христове љубави. Затим, бадњак је подсећање на дрво које су пастири донели у пећину и које је праведни Јосиф заложио како би се тек рођени Богомладенац загрејао у хладној пећини.

Бадњи дан је пун ритуала и симболике, живописних радњи и сви су они повезани са породичним култом и култом огњишта, као што је и ложење бадњака који је средишњи елемент симболике рађања новог сунца, јер је и Бадњи дан одмах после краткодневице. Млади храст је спаљивањем даван огњу ради нове године, а прегршти варница бацаних у небо су најављивале много рода и приноса.badnji dan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

{videobox}http://www.youtube.com/watch?v=V3J6fHGP3tc&feature=youtu.be{/videobox}

 

 

 

 

 


img 663

social housing125 x 125

EP 350 200 LAT

Котлови лого

© 2022 Општина Жагубица
design by XB